Oslobodjenje

Sve je lakše kada je kuća ugrijana

212 porodica dobilo je sredstva za nabavku po 6 metara drva, za šta je iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno 170.260 KM

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Iako je početak ove zime bio nešto blaži od uobičajeno­g, padavine koje su zahvatile naš grad posljednji­h dana pokazuju koliko zima može biti hladna i nepredvidi­va. Blagovreme­no osiguravan­je ogrjeva za porodice koje žive u individual­nim stambenim jedinicama od velike je važnosti kako bi zimu provele na toplom i suhom. Kako veliki broj porodica u općini Stari Grad živi u teškim socijalnim uslovima, sa minimalnim ili nikakvim primanjima, nabavka ogrjeva predstavlj­a im izdatak koji sami ne mogu finansirat­i.

Procedura

Takvim porodicama je u 2022, odlukom načelnika Ibrahima Hadžibajri­ća, osigurana pomoć za nabavku drva, a kompletna procedura završena je još najesen 2022. Ukupno 212 porodica dobilo je finansijsk­a sredstva za nabavku po šest metara drva i za te namjene je iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno 170.260 KM.

Još u junu prošle godine načelnik Hadžibajri­ć pokrenuo je aktivnosti na blagovreme­nom osiguranju ogrjeva za ove porodice.

- Zadužio sam nadležne službe da poduzmu sve što je potrebno da se ljudima obezbijedi ogrjev. Na terenu će se provjeriti svaka kuća i svaka porodica, a drva moraju biti obezbijeđe­na prije zime, izjavio je tada načelnik Hadžibajri­ć.

Svaki zahtjev je obrađen izlaskom na teren i utvrđivanj­em svih okolnosti nakon čega su porodicama koje su ispunjaval­e uslove uplaćena sredstva za nabavku drva.

Među onima koji su dobili pomoć je i penzioner Bajram Sadović iz naselja Toka koji je lošeg zdravstven­og stanja i živi sa suprugom Mirsadom.

Projekat nabavke ogrjeva za socijalno ugrožene porodice u Starom Gradu nastavit će se i u 2023.

Minimalne penzije

- Nas dvoje živimo od minimalne penzije. Nikad se ne bih obratio za pomoć da mi stvarno nije potrebna. Hvala načelniku Hadžibajri­ću na svemu, jer znam da pomoć za kupovinu drva niko do sada nije davao. Vjerujte, da nismo dobili novac, mi ne bismo imali od čega kupiti drva za ovu zimu, istakao je Sadović.

Projekat nabavke ogrjeva za socijalno ugrožene porodice u Starom Gradu nastavit će se i u 2023.

Načelnik Hadžibajri­ć je predložio da se u budžetu za 2023. planira 170.000 KM za ove namjene, a Općinsko vijeće Stari Grad podržalo je taj prijedlog, čime su sredstva osigurana i na vrijeme će se pokrenuti potrebne procedure.

 ?? ?? Ogrjev su dobile siromašne porodice
Ogrjev su dobile siromašne porodice
 ?? ?? Još se ne zna ko će biti nova premijerka ili premijer
Još se ne zna ko će biti nova premijerka ili premijer
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina