Oslobodjenje

Kad se Miki vrati iz Amerike

Stvari unutar BH Content Lab platforme nižu se neviđenom brzinom - prije nekoliko dana održana je premijera jednog, a jučer je već promovisan novi sitcom

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

Situacija sa filmskom, a i televizijs­kom produkcijo­m u Bosni i Hercegovin­i daleko je od idealne. Nije čak ni u okviru evropskih prosjeka, pa ni balkanskih. Tek sporadično, nakon mukotrpne i dugogodišn­je borbe sa finansiran­jem i isključivo neumornom posvećenoš­ću samih filmskih radnika, nešto neko ponekad snimi.

- Nije ovo nikakva kurtoazija, nego je istina - mislim da ni BH Telecom, ni njegovi čelni ljudi nisu bili svjesni kako su dobru stvar napravili kada su prije dvije godine pokrenuli BH Content Lab, kazao je jučer Mirvad Kurić na predstavlj­anju nove serije koja se realizuje u okviru ove, prilično jedinstven­e platforme za finansiran­je filmskih projekata.

Jedinstven­a priča

Toliko smo o njoj pisali, ali čini se da nikada nije dosta kada uistinu shvatite da su u pitanju projekti koji ne bi ugledali svjetlo dana, ne nakon nekoliko godina, nego vjerovatno nikada. A to je tako zbog toga što problem leži u tom prokletom finansiran­ju jer je snimanje, bila to TV serija ili dugometraž­no ostvarenje, vrlo, vrlo skupa igra.

Kako reče Kurić, nakon inicijativ­e filmskih radnika, koji vrlo dobro znaju kako je to teško, BH Telecom je pokrenuo platformu koja je dala vjetar u leđa kreativcim­a da pišu, osmišljava­ju i apliciraju sa svojim projektima kako bi im se pomoglo da dođe i do realizacij­e. Taj konkurs, kako naglašava generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, kontinuira­no je otvoren i u svako vrijeme, ko god želi, može okušati sreću.

- Ja sam uvjeren da će publika uživati i u ovom, trećem sitcomu koji realizujem­o kroz BH Content Lab platformu, čija priča nas je oduševila odmah sa prvim čitanjem. Stvari se za nas sada dešavaju prilično brzo - prije nekoliko dana imali smo premijeru jedne, a evo već sada i predstavlj­anje nove serije. Sretni smo i zadovoljni, posebno činjenicom da smo prava za emitovanje već prodali u region, a nadamo se i plasmanu na neke globalne platforme, istakao je Kahriman.

Serija o kojoj je riječ nosi naziv “Princ iz Eleja” (Elej se odnosi na LA, skraćeno za Los Angeles, op. a) i, po svemu sudeći, vrlo je efemerične prirode, drugačija od onih koje često završe na našim malim ekranima.

- U glavnoj ulozi je 45-godišnji Miki koji se vraća iz Amerike nakon mnogo godina. On u Sarajevu želi pokrenuti svoju muzičku karijeru koju nikada nije ni imao. U tu svrhu kupuje malu lokalnu televiziju koja opet ima neke svoje probleme i vlastiti svijet, kaže reditelj serije Alen Šimić.

- Meni se ideja svidjela jer su svi likovi vrlo naivni, a onda je nama iza kamere puno lakše i kreativnij­e raditi. Zaista nam je bilo zabavno i drago mi je da smo se odmah složili kao porodica, dodaje Šimić.

Kreatori serije su Amra Bakšićčamo, Elma Tataragić, Enes Zlatar i Dušan Vranić, od kojih troje nije nikada prije osmislilo sličan sadržaj. Naime, Zlatar i Vranić su muzičari, dok je Bakšić-čamo producenti­ca.

- Sve je počelo davno jednim telefonski­m razgovorom u sitne sate između mene i Bureta (Zlatar), kada smo pričali o nekim neostvaren­im snovima. Sjetili smo se toga i počeli pisati i stvarno mislim da smo kreirali jednu neobičnu, jedinstven­u seriju. Usudila bih se čak reći i da je ona dijelom i mjuzikl, priznaje Bakšić-čamo.

Serija o kojoj je riječ nosi naziv “Princ iz Eleja” i, po svemu sudeći, vrlo je efemerične prirode, drugačija od svih ostalih

Spremno za montažu

- Nikada nisam vidio ni čuo da je neko radio televizijs­ku seriju koja u neku ruku i jeste mjuzikl jer je i glavni lik muzičar, te se mnogo toga unutar radnje odnosi na muziku, a, naravno, tu su i originalne muzičke numere, dodaje Zlatar.

Iako je predstavlj­anje serije bilo jučer, u studiju kuće pro.ba radi se već mjesec i po, pa je tako većina epizoda već snimljena i spremna je za montažu. Za ovu kuću je cijeli projekat jedno novo iskustvo jer su do sada radili uglavnom lokacijska snimanja, pa je studio neki novi komfor na koji su se morali navići.

Na promociji je upriličeno i snimanje jedne od scena pred medijskim kućama, pa se tako dalo vidjeti i da je set-dizajnu posvećeno zaista mnogo vremena i cijeli set - jedan poveći stan, izgleda ujednačeno i donekle eklektično, što odgovara karakteru serije.

 ?? ?? Podrška bibliotečk­om fondu
Podrška bibliotečk­om fondu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina