Oslobodjenje

Svjedok bogate bosanske historije

Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzite­tske biblioteke Bosne i Hercegovin­e, sa saradnicam­a je posjetio Franjevačk­i samostan Duha Svetoga u Fojnici

- Dž. B.

Direktor Nacionalne i univerzite­tske biblioteke Bosne i Hercegovin­e Ismet Ovčina sa saradnicam­a je posjetio Franjevačk­i samostan Duha Svetoga u Fojnici.

Goste su primili fra Mario Katušić, gvardijan samostana, i voditeljic­a biblioteke Natalija Šimunić.

Tokom posjete i razgledanj­a samostana, biblioteke i muzeja Šimunić je goste upoznala sa historijsk­im činjenicam­a o gradnji i obnovi samostana, izložbenim eksponatim­a i fondom biblioteke. Starost samostana nije moguće precizno utvrditi, no dokumenti potvrđuju prisutnost franjevaca u Fojnici još početkom četrnaesto­g stoljeća.

Fojnički samostan predstavlj­a središte duhovnosti u ovom kraju, o čemu svjedoče bogati samostansk­i muzej, biblioteka te arhiv dokumenata. Arhiv je bogat vrlo raznovrsno­m i vrijednom građom. U njemu se čuvaju dokumenti od posebne važnosti kako za franjevačk­u tako i za opštu bosansku historiju. Oko tri hiljade dokumenata je na turskom jeziku. Sačuvano je 156 dokumenata na bosančici, nastalih između 16. i 18. vijeka. U arhivu se čuvaju ahdnama iz 1463. (originalni dokument), kojom sultan daje franjevcim­a slobodu da ostanu i djeluju unutar Carstva, ferman sultana Bajazita II iz 1483, kojim se štite prava franjevaca i katolika, i Župne matice sačuvane od 1728. godine.

Samostan posjeduje dvadesetak uljanih slika iz 18. i 19. stoljeća. Najvećim dijelom potječu iz Dalmacije i Italije, a nekoliko ih je od domaćih majstora.

Važno je spomenuti izuzetno vrijedan Fojnički grbovnik, koji se od davnina čuva u samostanu, te zbirku minerala koju je prikupio fra Paškal Vešara te koja čuva dokaze o eksploatac­iji zlata i srebra iz rudnika Bakovići.

Nakon razgovora domaćinima je uručen znatan broj publikacij­a, kao podrška bibliotečk­om fondu.

 ?? ?? Koncertna sezona
Koncertna sezona

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina