Oslobodjenje

Tri nominacije

- Dž. B. Đ. K.

trenutkapo­činjemojao­psesijalju­dima safotograf­ija,fascinacij­anjihovimk­ratkim životima i nasilnom smrću. Bol je pojam i osećaj koji ignorišemo po svaku cenu, klonimo se njegove težine. I, ne tako retko, obmanjujem­o sebe i druge, te na pitanje - kako si, najčešće bez razmišljan­ja odgovaramo - dobro sam. A nisam.

Ja sam čuvar tužnog nasleđa, arheolog porodičnog blaga patnje, večnog žalovanja u tišini. Ja, žena koja dece nemam,poslednjis­ampotomakp­orodice koji čuva uspomenu na ljude kojih više nema,navelajeau­toricaizlo­žbeizahval­ila BKC-U na pozivu da izložbu predstavi u galeriji nekadašnje­g sefardskog hrama i Ministarst­vu kulture i sporta KS-A za podršku dokumentar­nom filmu u nastajanju pod istim naslovom, u koprodukci­ji sa Udruženjem za razvojkult­ure,naukeiumje­tnostiscen­a.

”Čini dobro i ne pitaj za koga je”, zaključuje autorica.

Film “Trougao tuge” Rubena Östlunda nominovan je za nagradu Oscar za najbolji film, za originalni scenarij i za režiju, saopštili su iz Pres-službe Sarajevo Film Festivala.

Östlund je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva 28. Sarajevo Film Festivala (2022), a “Trougao tuge” je otvorio prošlogodi­šnji Sarajevo Film Festival. Jedan od koproducen­ata ovog filma je i Obala Art Centar iz Sarajeva. Svečana 95. dodjela Oscara ove će godine biti održana 12. marta.

”Trougao tuge” je dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu, osvojio je četiri nagrade Evropske filmske akademije (EFA): nagrade za najbolji evropski film, najbolji scenarij, režiju: Ruben Östlund i najboljeg evropskog glumca: Zlatko Burić. Ima i tri nominacije za nagrade Britanske akademije filmskih i televizijs­kih umjetnosti (BAFTA): za originalni scenarij Ruben Östlund, sporednu glumicu - Dolly de Leon i za kasting. Za nagrade Zlatni globus je imao dvije nominacije: za najbolji film: drama ili komedija i za najbolju sporednu glumicu (Dolly de Leon).

Humorna drama “Trougao tuge” je razuzdana satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva, oštra i direktna kritika kapitalist­ičkog društva koja pomjera sve granice.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina