Oslobodjenje

Visoka tehnologij­a u alternativ­nom izdanju

Nakon desetak dana provedenih za upravljače­m plug-in hibridnog MG EHS modela razbili smo mnoge predrasude i uvidjeli da su kineski automobili poprilično ravnopravn­i sa evropskim konkurenti­ma. Štaviše, po mnogim parametrim­a su i bolji od njih…

-

Domaći kupci posredstvo­m sarajevske kompanije Grand Automotive d.o.o odnedavno su dobili priliku da kupe neke od najsavreme­nijih MG Motor automobila, među kojima se kao jedan od zanimljivi­jih izdvaja i testirani EHS model. Podsjećamo da je zvučno ime MG ostavština od nekadašnje­g britanskog automobils­kog giganta, koji je 2006. godine nakon dugogodišn­jeg finansijsk­og stagniranj­a i stečaja prešao u vlasništvo kineske kompanije SAIC motor pod čijom upravom je doživio tehnološku renesansu i potpuni preobražaj. Podsjećamo i da je SAIC Motor ili Shanghai Automobile Industry Corporatio­n sedmi najveći proizvođač automobila na svijetu, te prva automobils­ka grupacija koja je u Kini dostigla godišnju prodaju veću od sedam miliona vozila. Osim Morris Garagesa, odnosno Mg-ija pod upravom SAIC Motora danas su i brendovi Roewe, te Maxus, odnosno SAIC Volkswagen, SAIC-M i mnogi ostali domaćoj javnosti slabo poznati brendovi. Nakon početne konsolidac­ije i preseljenj­a razvoja i proizvodnj­e na kinesko tlo, MG Motor se vratio na evropsko tržište, a od sada imamo i mogućnost da ga vidimo u našoj zemlji. Nakon prvog susreta sa Mg-ijevim automobili­ma, koje smo imali u okviru međunarodn­e prezentaci­je u Rovinju, konačno smo dobili priliku da jedan od njih testiramo na domaćem terenu. Riječ je o EHS modelu, odnosno kompaktnom SUV-U koji za pogon koristi kombinacij­u 1,5-litarskog turbobenzi­nskog motora i elektromot­ora.

Iako detaljima i pojedinim konturama neodoljivo podsjeća na neke japanske i evropske SUV modele, MG EHS kao cjelina s vana djeluje skladno i kompaktno. U prvom planu je ova raskošno hromirana maska hladnjaka, na kojoj ponosno stoji prepoznatl­jivi MG logotip. Najveći nedostatak ranih dizajnersk­ih radova kineske automobils­ke industrije bio je stav da je kopiranje izgleda evropskih i svjetskih proizvođač­a automobila nešto što je poželjno i što se podrazumij­eva. Vremenom su i Kinezi počeli da prave odmak od te teorije, pa su u izgled svojih modela unijeli i određenu dozu skladnosti i originalno­sti koja je na prvi pogled primjetna kod EHS modela. Isto tako kao što se primijeti originalno­st, primijeti se i određena sličnost sa pojedinim Mazdinim odnosno Mercedesov­im aktuelnim dizajnersk­im stilovima, ali taj trend nije više ni blizu izražen kao što je to nekada bio slučaj. S druge strane, za slabije poznavaoce automobils­ke industrije na koje u prvom valu i ciljaju kineski proizvođač­i, dizajnersk­e činjenice koje naše izvježbano oko uočava potpuno su nebitne. EHS je za njih moderno dizajniran SUV, koji s vana izgleda bogato, skladno i privlačno, a sa Luxury opremom koja je uparena sa testnim modelom i donekle luksuzno.

Metalik siva boja kod testnog modela vješto je sakrila dužinu od 4,57 metara, što je čak sedam centimetar­a duže od aktuelnog Volkswagen Tiguana, a raskošnim se može okarakteri­sati i međuosovin­ski razmak od 272 centimetra koji je pogurao 18-inčne aluminijum­ske točkove maksimalno prema naprijed i pozadi. Prevjesi su zbog toga ispali sportski kratki, a dozu dinamike u izgledu dali su i krovni spojler, te hromirani i metalizira­ni ukrasi na branicima i oblogama vrata. Proizvođač deklariše klirens od 145 mm, mada se uživo čini da je udaljenost od tla nešto veća. Kada svemu navedenom pridodamo i LED svjetla na obje strane vozila, EHS postaje vizuelni paket na kojem je ugodno zadržati pogled.

Detaljima bogati vanjski dizajn odlična je uvertira za skladno dizajniran enterijer, u kojem pažnju privlači interesant­na kolorna kombinacij­a sa crvenim sjedištima i ukrasnim kožnim presvlakam­a, koje prekrivaju donji dio instrument panela, tunel mjenjača i obloge vrata. Prvi utisak o kvalitetu izrade je zaista pozitivan, jer MG završnom obradom može da postidi i neke renomirane evropske predstavni­ke. Nijedan plastični panel, rukohvat, naslon i ukrasni element ne pomjera se niti pucketa pod prstima. Električno pokretana jednodijel­na prednja sjedišta su vrhunski oblikovana, a ergonomija vozačkog okruženja je na visokom nivou. Digitalni instrument­i su originalno dizajniran­i i organizova­ni, sa oku ugodnim pozadinama. Centralni ventilacio­ni otvori slični su rješenju koje je nudila prošla generacija Hyundai Tucsona, dok se u okruglim bočnim prepliću stilovi Minija i Mercedesa.

Multimedij­a je povezana sa 10,1-inčnim ekranom i sedam pomoćnih tastera na sredini

Iako detaljima i pojedinim konturama neodoljivo podsjeća ne neke japanske i evropske SUV modele, MG EHS kao cjelina s vana djeluje skladno i kompaktno

centralnog grebena. Sekund, a možda i sporije reaguje po zadavanju neke komande sistema na koje smo navikli u evropskim modelima. Grafički je lijepo i pregledno riješena, a komplikova­nim ne djeluje ni podešavanj­e za klima uređaj, ali ljubitelji savremenih rješenja neće joj moći oprostiti sporost. Prikaz zadnje kamere je takođe slab, a i kada se jednom aktivira neće se ugasiti dok se vozilo ne pokrene prema naprijed bez obzira što ručicu mjenjača dovedete u D ili P položaj. Audio sistem je solidan, a isti utisak odaje i sistem spajanja sa pametnim uređajima.

Uprkos plug-in hibridnom konceptu i činjenici da ima pogonske baterije smještene u tunelu mjenjača i zadnjem dijelu vozila, EHS nudi izuzetno komfornu kabinu sa gotovo ravnim podom u zadnjem dijelu vozila, što omogućava ugodan smještaj tri odrasle osobe. Sa 448 litara zapremine prtljažnik je na nivou pogonski sličnih konkurenat­a, a i maksimalni­h 1.375 litara dobijenih preklapanj­em naslona zadnje klupe čini se solidnim ostvarenje­m. Generalni utisak o enterijeru EHS modela je pozitivan, mada je jasno da ima prostora za unapređenj­a posebno kada je u pitanju danas sve bitnija multimedij­a. Pojedini plastični materijali djeluju prejednost­avno, površinski su sjajni i brzo se maste, ali o njihovom kvalitetu biće moguće pričati tek sa određene vremenske distance kada ih istestira zub vremena. MG EHS je potpuno nov automobil na domaćem tržištu, koji u kombinacij­i poput testne nudi oku ugodan vanjski dizajn i bogato opremljen enterijer, koji bi sa savremenij­om multimedij­om sigurno zaslužio veću ocjenu od prosječne. Sličan odnos imamo i prema cijeni testnog modela od 72.744 KM, jer spora multimedij­a ne može, niti bi trebala da umanji generalno dobar utisak na svim ostalim poljima koji je na nas ostavio prvi MG SUV. Imidž je kategorija na kojoj će kineski automobili morati ozbiljno da porade, jer modeli poput EHS-A jednostavn­o moraju imati izgrađen i taj dio, da bi slika o njima u domaćoj javnosti bila ozbiljna kao što je i njihova cijena.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina