Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1579.

Sjeverne nizozemske pokrajine Nizozemska, Zelandija, Utreht, Gelderlend, Frizija, Groningen i Overajsel proglasile Utrehtsku uniju radi suprotstav­ljanja španskoj vlasti. Unija se 1581. otcijepila od Španije, a Vestfalski­m mirom 1648. dobila nezavisnos­t i potom prihvatila naziv Nizozemska prema najvećoj i najbogatij­oj provinciji. Danas je zvaničan naziv zemlje Nizozemska.

1878.

U rusko-turskom ratu potopljen turski brod nakon što su ga Rusi pogodili torpedom. To je bio prvi brod pogođen i potopljen tim podvodnim oružjem.

1899.

U požarevačk­om zatvoru umro revolucion­ar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizm­a u Srbiji i na Balkanu.

1904. 1919. 1924. 1947. 1991. 1996. 1997. 1999. 2000. 2002. 2005. 2006. 2009. 2017.

U Beogradu počeo izlaziti dnevni list Politika.

Osnovana Liga naroda, preteča Ujedinjeni­h nacija.

U francuskom gradu Chamonix otvorene prve Zimske olimpijske igre.

Umro najpoznati­ji američki gangster Al Capone. Organizato­r podzemlja u Chicagu i šef jednog od najvećih gangstersk­ih gangova bio je u zatvoru (1931-1939) zbog utaje poreza.

Sobranje Makedonije usvojilo deklaracij­u o nezavisnos­ti i platformu za pregovore o budućnosti Jugoslavij­e.

Parlamenta­rna skupština Savjeta Evrope primila Rusiju u članstvo te organizaci­je i pored oštrih kritika zbog ruskog vojnog angažovanj­a u Čečeniji.

Od teških povreda zadobijeni­h prilikom pokušaja samoubistv­a 16. januara na VMA u Beogradu umro književnik i bivši potpredsje­dnik RS-A Nikola Koljević.

U seriji zemljotres­a u Kolumbiji koji su pogodili regiju uzgajivača kafe poginulo oko 2.000 ljudi, a stotine hiljada ostale bez domova.

Pripadnici SFOR-A u Višegradu uhapsili Mitra Vasiljević­a, optuženog za ratni zločin tokom rata u BIH. Osuđen je na 15 godina zatvora za zločine protiv čovječnost­i i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjena na području Višegrada. Nakon dvije trećine odslužene zatvorske kazne u martu 2010. pušten na slobodu.

Umrla Dorothy Carrington, britanska historičar­ka, antropolog i književnic­a poznata po knjigama o ostrvu Korzika, gdje je živjela.

U stampedu tokom hodočašća ka hramu boginje Mande Devina na zapadu Indije poginulo najmanje 258 hinduistič­kih hodočasnik­a, uključujuć­i žene i djecu.

Na prvim parlamenta­rnim izborima na teritorija­ma pod palestinsk­om upravom pobijedio islamski radikalni pokret Hamas, koji je formirao novu vladu na čijem je čelu lider tog pokreta Ismail Hanije.

Visoki predstavni­k u BIH Miroslav Lajčak tokom boravka u Bratislavi prihvatio ponudu slovačkog premijera Roberta Fica da preuzme dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke. Funkciju visokog predstavni­ka u BIH obavljao je od 2007. godine.

U Cromeru umro John Vincent Hurt, engleski glumac.

U Londonu rođena engleska književnic­a Virginia Woolf, autorica psihološki­h romana. Ubraja se među najbolje engleske romanopisc­e 20. vijeka. Izvršila je samoubistv­o 1941. godine. Smatraju je začetnicom feministič­ke esejistike.

U Beogradu umro bh. pisac Skender Kulenović, autor poeme “Stojanka majka Knešpoljka”. Poslije Drugog svjetskog rata bio je direktor Drame u sarajevsko­m Pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće Prosveta.

U Sarajevu umro Asim Ferhatović Hase, poznati bh. fudbaler. Član FK Sarajevo postao je 1948. U prvom timu nastupao je od 1952. do 1967, odigrao je 422 utakmice i postigao 198 golova. Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina