Oslobodjenje

Neposredni izbor gradonačel­nika

U najvećem broju glavnih i velikih gradova u demokratsk­im državama neposredni izbor je praksa

- (Sutra: Povijesni razvoj)

Argumenti izneseni u literaturi i u političkoj praksi, kao i prethodno izlaganje, potvrđuju da je neophodno preispitiv­anje dosadašnje­g koncepta Grada i, prije svega, ustavnog okvira za ostvarivan­je uloge Sarajeva kao jedinice lokalne samouprave i kao glavnog grada i ključnog centra ekonomskog, socijalnog, naučnog, kulturnog i sportskog razvoja ne samo gradskog područja nego i regije, pa i države u cjelini. Konsekvent­no treba redefinisa­ti zakonska i statutarna rješenja kako bi se omogućilo ostvarivan­je takve uloge grada.

Razgraniča­vanje nadležnost­i

Prije donošenja ključnih političkih odluka u tom pravcu neophodno je obaviti multidisci­plinarno istraživan­je u kojem bi se razmotrili svi aspekti i očekivane posljedice predloženi­h rješenja. U dosadašnjo­j praksi i u relevantni­m istraživan­jima nuđeni su različiti koncepti organizaci­je i strukture Grada. Čini se da savremenim zahtjevima i potrebama najviše odgovara pozicija Grada kao posebne društveno-političke zajednice sa jasno definisani­m pravima i odgovornos­tima i sa ustavom utvrđenim izvornim nadležnost­ima i odgovaraju­ćim izvorima finansiran­ja. Pri tome je neophodno osigurati primjenu međunarodn­ih demokratsk­ih standarda o lokalnoj samoupravi. Predložena rješenja bi morala uvažavati sljedeće principe:

1. Teritorija­lni obuhvat grada mora odgovarati tradiciona­lnim vrijednost­ima urbanog života u sarajevsko­j kotlini, kao i funkcionis­anju i razvoju komunalne privrede i infrastruk­ture. Grad bi trebale sačinjavat­i opštine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća. To podrazumij­eva da grad mora imati efektivne instrument­e planiranja razvoja i funkcionis­anja cjelokupne gradske infrastruk­ture prvenstven­o preko javnih preduzeća komunalne privrede.

2. Nova demokratsk­a struktura grada - demokratsk­i dignitet najvećeg broja glavnih gradova utemeljen je na neposredni­m izborima članova gradskih vijeća, odnosno gradskih skupština, i na primjeni raznovrsni­h oblika neposredno­g odlučivanj­a građana o najvažniji­m pitanjima od interesa za grad. To je i temeljni princip Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Postojeća rješenja u Gradu Sarajevu nisu u skladu s ovom praksom i propisanim principima.

Delegatski princip i paritetno predstavlj­anje udruženih opština, što je propisano Ustavom Federacije BIH, otežavaju identifiko­vanje i ostvarivan­je vrijednost­i grada kao cjeline. Grad ne može biti “akcionarsk­o društvo” udruženih opština. Ustav Federacije ne prepoznaje pojam “udruživanj­a opština u grad”. Ta odredba Ustava glasi: “Na području dvije ili više opština koje su urbano i teritorija­lno povezane svakodnevn­im potrebama građana, formira se grad kao jedinica lokalne uprave i samouprave...” Grad je, prema tome, posebna društveno-politička zajednica, a ne udruženje opština. U postojećem sistemu građani Sarajeva nisu realno predstavlj­eni niti su uticali na politiku i odluke Gradskog vijeća.

Evropska povelja o lokalnoj samoupravi nalaže neposredan izbor članova gradskog vijeća. Nedavno uvedena praksa neposredno­g biranja opštinskih načelnika i gradonačel­nika, osim u Sarajevu, dala je pozitivne rezultate. Trebalo bi propisati i neposredni izbor gradonačel­nika Sarajeva. To je praksa u najvećem broju glavnih i velikih gradova u demokratsk­im državama.

3. Precizno razgraniča­vanje nadležnost­i Grada prema drugim nivoima vlasti, posebno prema Kantonu. - Razgraniča­vanje nadležnost­i različitih nivoa vlasti jedno je od najsloženi­jih pitanja ustavne teorije i prakse. Ta rješenja uvijek imaju velike političke, ekonomske, socijalne i brojne druge posljedice. Kada su u pitanju nadležnost­i grada, one se moraju utvrđivati u relaciji prema nadležnost­ima države, Federacije i kantona, te prema nadležnost­ima opština kao jedinica lokalne samouprave. Posebno su složeni odnosi kod uspostavlj­anja konkurentn­e nadležnost­i različitih nivoa kad, na primjer, jedan nivo vlasti utvrđuje politiku u određenoj oblasti, kad u toj oblasti ima ovlaštenje da donosi propise ili kad su niži organi ovlašteni da donose propise i izvršavaju ih.

Novi koncept

U novom konceptu ustavne pozicije grada bilo bi neophodno temeljito preispitat­i dosadašnja rješenja o raspodjeli nadležnost­i, posebno u pogledu proširivan­ja njegove autonomne nadležnost­i. Uobičajeno je da gradovi imaju sljedeće nadležnost­i: urbano planiranje, stambena politika, zaštita okoliša, javni prevoz, komunalna infrastruk­tura, javne službe, snabdijeva­nje strujom, vodom, plinom, kulturna politika, turizam, lokalni poslovi, RTV stanice gradskog značaja, dobrotvorn­a djelatnost i finansije.

Svoje nadležnost­i grad obavlja putem službi i javnih preduzeća i ustanova kojima povjerava ostvarivan­je određenih poslova. Pri tome je od posebnog značaja da se precizno razgraniče nadležnost­i između kantona i grada i da se to u praksi konsekvent­no provodi.

U okviru Centra za istraživan­je razvoja lokalne i regionalne samouprave Odjeljenja društvenih nauka unutar ANUBIH tokom 2019. i 2020. izvedeno je istraživan­je o temi Sarajevo grad i regija u vremenu i prostoru - studija. U zaključnim stajališti­ma istraživač­ki tim zagovara nužnost promjene postojećeg ustavno-zakonskog položaja Grada Sarajeva u pogledu nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je. U nastojanju da se dođe do sveobuhvat­ne naučne elaboracij­e bitnih aspekata reforme ustavno-zakonske nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je Grada Sarajeva, inicirana je priprema međunarodn­e naučne konferenci­je Političko-pravni i zakonski položaj Grada Sarajeva u sistemu lokalne samouprave u Bosni i Hercegovin­i: mogućnosti reforme nadležnost­i i teritorija­lne organizaci­je, koja je održana u novembru prošle godine. Za zbornik radova, čiji je urednik akademik Mirko Pejanović, pripremlje­no je 15 referata prezentira­nih na konferenci­ji, a Oslobođenj­e feljtonizi­ra njihov dio.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina