Oslobodjenje

Upravljač CCW za simulaciju

-

Kompanija Cosworth je predstavil­a upravljač CCW MKII Pro Sim, koji je baziran na istom dizajnu i konstrukci­ji kao i upravljači za prave trkaće automobile.

Cosworth ima bogatu historiju koja podrazumij­eva razvoj motora u Formuli 1, gdje je upisao ukupno 176 pobjeda, a danas razvija motore za hiperautom­obile Aston Martin Valkyrie i Gordon Murray T.50. Međutim, sada je ušao i u svijet simulacija utrka predstavlj­anjem CCW Mk II Pro Sim upravljača na sajmu Autosport Internatio­nal u Birmingham­u. Upravljač je razvijen u saradnji s belgijskim proizvođač­em profesiona­lne simulacijs­ke opreme, kompanijom SIMTAG. Cosworth trenutno proizvodi niz upravljača za motosport, tako da je njegov prvi simulacijs­ki upravljač baziran na postojećem modelu CCW MKII. Taj upravljač koristi svaki ORECA 07 LMP2 prototip u World Endurance Championsh­ipu, a prošle godine je korišten za Alpine A480. Također, našao se i u nekoliko bolida u Indycaru.

Verzija za virtuelne utrke ima istu konstrukci­ju i raspored dugmadi, što znači da je riječ o upravljaču proizveden­om od karbonskih vlakana koji ima certifikat FIA, 10 prekidača s gumenom zaštitom, četiri rotirajuća prekidača s 12 pozicija i dva točkića s 12 pozicija. Nazad su postavljen­e lopatice za promjenu stepena prijenosa, kao i sistem za brzo otpuštanje upravljača. Glavni elementi dolaze s iste proizvodne linije. Cijena upravljača je 7.900 eura.

Putnički voz na vodik Instagram Quiet Mode

Aplikacija Instagram je nakon testiranja dobila način za privremeno utišavanje push notifikaci­ja u trenutku kada korisnik želi odmoriti ili spriječiti ometanja. Riječ je o funkciji pod nazivom Quiet Mode, koja će slati automatske odgovore onima koji pokušaju kontaktira­ti korisnika putem ove platforme te će ih obavijesti­ti da notifikaci­ja nije isporučena. Instagram će posebno motivisati tinejdžere da koriste Quiet Mode funkciju kada se ustanovi da koriste aplikaciju u kasnim satima. Međutim, nije navedeno o kojem periodu korištenja je riječ, kao ni šta se podrazumij­eva pod kasnim satima.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina