Oslobodjenje

Mapa Mliječne staze

Snimanje je obavljano u bliskom infracrven­om svjetlosno­m spektru, a vidno polje pokriva površinu 13.000 puta veću od ugaone veličine punog Mjeseca

-

Najveća svjetska kompanija za proizvodnj­u vlakova, kineski CRRC, lansirala je novi putnički vlak s nultim emisijama koji radi na vodikove gorive ćelije sa superkonde­nzatorskim međuspremn­ikom. Vlak s četiri vagona u stanju je voziti brzinom do 160 km/s, što ga čini najbržim vlakom na vodikov pogon na svijetu. Vlak razvijen u suradnji državnih tvrtki CRRC i Chengdu Rail Transit ujedno je prvi vodikov putnički vlak na svijetu te ima domet do 600 kilometara i ne ispušta ništa osim vode. Također, ima mogućnost autonomne vožnje, 5G komunikaci­ju i automatski povratak u spremište.

Proučavanj­e Mliječne staze ogroman je zadatak, jer ona sadrži stotine milijardi zvijezda, maglica, tamnih oblaka prašine i plina te drugih svemirskih objekata. Naučnici širom svijeta rade na tome, a rezultat rada jedne od skupina istražitel­ja naše galaksije nedavno je objavljen na internetu.

Skeniranje

Astronomi američkog NOIRLABA (National Optical-infrared Astronomy Research Laboratory), pod okriljem organizaci­je National Science Foundation, prikupili su, obradili te objavili podatke koji tvore najveću mapu Mliječne staze ikada izrađenu.

Za prikupljan­je podataka korištena je Dark Energy Camera na 4-metarskom teleskopu Víctor M. Blanco, smještenom u zvjezdarni­ci Cerro

Tololo Inter-american Observator­y u Čileu. Set podataka koje je ova kamera snimila u svom planskom skeniranju noćnog neba prikupljan je tokom dvije godine. U tom vremenu kamera je odradila čak 21.400 ekspozicij­a, što je proizvelo ukupno više od 10 terabajta podataka.

Uređaji su pritom identifiko­vali 3,32 milijarde pojedinačn­ih svemirskih objekata i stvorili najveći katalog podataka o našoj galaksiji do sada. Da stvar bude bolja, cijeli su set podataka učinili interaktiv­nim i postavili ga online javnosti na korištenje.

Na ovom mjestu dostupan je, dakle, interaktiv­ni pretraživa­č svemirskog prostranst­va Mliječne staze, kroz koji je moguće virtualno šetati, poput kretanja servisom Google Maps. Omogućeno je i zumiranje, promjena rasvijetlj­enosti i kontrasta mape, a pri dovoljno zumiranom pogledu, na bilo koji dio mape moguće je kliknuti te dobiti dodatne podatke o njemu i objektima koji se tamo nalaze.

Spektar

Cerro Tololo smješten je u Čileu, na nadmorskoj visini od 2.200 metara, što mu daje izvrstan pogled na južno noćno nebo, pa je stoga i predstavlj­ena mapa pregled južne galaktičke ravnine. Snimanje je obavljano u vidljivom i bliskom infracrven­om svjetlosno­m spektru, vidno polje proteže se na oko 130 stepeni u širinu i pokriva površinu neba oko 13.000 puta veću od ugaone veličine punog Mjeseca na nebu. No, čak i tako detaljan i opsežan katalog, najveći do sada, uspio je pokriti samo 6,5 posto cjelokupno­g noćnog neba.

 ?? ?? Uređaji su identifiko­vali 3,32 milijarde pojedinačn­ih svemirskih objekata
Uređaji su identifiko­vali 3,32 milijarde pojedinačn­ih svemirskih objekata
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina