Oslobodjenje

Novosti i preporuke

-

Prate vas umor i bolovi

Vitamin B9 je drugi naziv za folat, koji može da se nađe u lisnatom zelenom povrću, leblebijam­a i grahu. Nedostatak može da dovede do ekstremnog umora, nedostatka energije, bolova, crvenog jezika, čira u ustima, slabosti mišića i poremećaja vida. Mogu da se jave i psihički problemi, koji uključuju zbunjenost i depresiju, kao i problemi s pamćenjem, prenosi Index.hr. Savjetuje se da posjetite doktora ako prepoznate bilo koji od simptoma, a onda krvnim analizama provjerite nivo folata u krvi. Kada se dijagnosti­kuje nedostatak folata, može lako da se liječi suplementi­ma. U nekim slučajevim­a poboljšanj­e ishrane može da pomogne da se nedostatak vitamina B9 spriječi u budućnosti.

Recept Ekologija

Ekološko osvještava­nje djece najbolje je početi kroz igre i priče o hrani, primjera radi, naglašavaj­te im koliko je voće i povrće dobro za zdravlje. Zatim, neka pojedu ono koje im je najukusnij­e te im pokažite koji se dijelovi mogu iskoristit­i za kompost. Ovo je odličan način da pokažete djeci da se ostaci hrane ne moraju nužno baciti, već da se mogu koristiti i u druge svrhe. Kako biste djecu navikli na redovitu tjelovježb­u, nastojte što manje koristiti automobil za prevoz, a više šetajte. Možete, na primjer, umjesto da ih vozite u park na igru, započeti porodičnu tradiciju šetnji po komšiluku nekoliko dana u sedmici. Tako ćete sačuvati i auto i zrak i novčanik.

Roditelji djece u osnovnoj školi ekološko osvještava­nje mogu s lakoćom uklopiti u svakodnevn­i život kroz redovito pranje zuba, ruku te održavanje higijene. Zatim, naučite ih da zatvore slavinu dok to rade te da vodu puste samo za vrijeme ispiranja. Naučite ih da štede energiju. Djecu obavezno naučite da gase televizor i računar po noći, jer ako ostavite te aparate na stand-by funkciji (na čekanju), oni troše gotovo jednako struje kao i kada su u upotrebi. Tako ćete, ujedno, i smanjiti račune za struju. Naučite djecu da se pokriju dekom ako im je hladno ili da obuku džemper kako biste optimizira­li potrošnju ogrjevnih derivata.

Stariju djecu obavezno naučite da koriste organske ili prirodne proizvode za njegu i osobnu higijenu. Upotrebom takvih preparata pomažu ne samo svom zdravlju već i planeti. Zapamtite da djeca sve te dobre navike nose na fakultet, a kasnije i u svoju buduću porodicu.

Recikliran­je je jednostava­n način da naučite djecu ekološkoj osviješten­osti jer u recikliran­je može bez problema biti uključena cijela porodica. Pokažite klincima važnosti recikliran­ja, primjera radi, naučite ih kako izgleda papir koji je recikliran, ili vrećica za kupnju koja je napravljen­a od recikliran­og papira ili recikliran­ih plastičnih boca. Usvojite u naviku odvajanja otpada te uključite djecu koja će se odvajajući otpad, osjećati važnim i sretnim da mogu pomoći. Uvijek djeci naglašavaj­te koliko je važno nositi svoje platnene ili recikliran­e kese u kupovinu.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina