Oslobodjenje

Osam selekcija u borbi za trofej

Večeras su na programu sve četiri utakmice četvrtfina­la Svjetskog prvenstva u rukometu

- ZLATKO ŠARIĆ

Na 28. svjetskom prvenstvu za rukometaše, koje se održava u Švedskoj i Poljskoj, nakon odigranog posljednje­g trećeg kola drugog kruga takmičenja poznati su svi parovi četvrtfina­la.

Ostali najbolji

Branitelj naslova sa prošlog SP-A 2021. godine u Egiptu, reprezenta­cija Danske igrat će protiv Mađarske, evropski prvak Švedska sastaje se sa Egiptom, olimpijski prvak Francuska će za plasman u polufinale igrati protivnjem­ačke,dokćedvost­rukisvjets­ki prvak Španija igrati protiv Norveške.

Sva četiri meča četvrtfina­la igraju se danas, dok su polufinala na programu 27. januara, a finalna i utakmica za treće mjesto igraju se 29. januara. Pobjedničk­a reprezenta­cija na ovogodišnj­em SP-U plasirat će se na Ljetne olimpijske igre u Parizu 2024. godine.

Nakon 96 mečeva odigranih u prvim fazama takmičenja, sedam ekipa koje su igrale četvrtfina­le na SP-U u Egiptu 2021. plasiralo se dalje, a jedina promjena je što je među osam selekcija Njemačka, a ne Katar.

Vrlo je moguće da će biti oboren i rekord svjetskih prvenstava, 57,8 golova po meču iz Njemačke 2007. godine, do sada je u Poljskoj i Švedskoj postignuto 5.556 golova, prosječno 57,7. Najviše golova bilo je na meču Island - Brazil, koji je završen 41:37 za Island.

Danci rekordno

Najviše su pokazale Francuska i Švedska, koje imaju svih šest pobjeda u dosadašnje­m dijelu takmičenja. Dvostruki svjetski prvak zaredom Danska nije poražena na SP-U još od 2017, kada su u Francuskoj izgubili od Mađarske. Od tada reprezenta­cija koju vodi Nikolaj Jacobsen ima seriju od 25 mečeva bez poraza, izjednačil­a je rekord Francuske.

Samo dva od tih 25 mečeva su remizirali, sa Egiptom 2021. godine i sadasahrva­tskom.postiglisu­čak829 golova, prosječno 33,1 gol po meču. Parovi četvrtfina­la SP-A u rukometu: Danska - Mađarska (18), Norveška - Španija (18), Francuska - Njemačka (20.30), Švedska - Egipat (20.30).

Moguće je da će biti oboren rekord SP-A, 57,8 golova po meču iz Njemačke 2007, do sada je u Poljskoj i Švedskoj postignuto prosječno 57,7

 ?? ?? Danska je osvojila dva posljednja svjetska prvenstva
Danska je osvojila dva posljednja svjetska prvenstva
 ?? / N/FSBIH ?? Hadžibegić i Misimović razgovaral­i su sa igračem Marseillea
/ N/FSBIH Hadžibegić i Misimović razgovaral­i su sa igračem Marseillea

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina