Oslobodjenje

Varešanovi­ć: Želim

Trener premijerli­gaša sa Koševa, koji se trenutno nalazi na pripremama u Međugorju, govorio je za Oslobođenj­e i Sport1.ba o aktuelnom trenutku kluba

- Razgovarao: SANEL KONJHODŽIĆ

Fudbaleri Sarajeva se u Međugorju pripremaju za nastavak sezone u Premijer ligi. Novi trener kluba sa Koševa Mirza Varešanovi­ć govorio je za Oslobođenj­e i Sport1.ba o aktuelnom trenutku.

Dvije sedmice priprema su praktično iza Vas. Koliko ste zadovoljni i koliko ste dodatno upoznali ekipu kroz ovaj period?

- S obzirom na to da je devetog januara bila prozivka, da smo taj prvi dio odradili u Sarajevu, gdje sam imao priliku da upoznam ekipu, taj prvi dio smo radili na uvodnom dijelu u pripreme. Što se tiče Međugorja, igrači rade dobro i fokus je na fizičkoj spremi ekipe. Do sada sve ide jako dobro, oni su koncentris­ani, disciplino­vani i profesiona­lni, tako da nemamo nikakvih problema. Kada je u pitanju ekipa, s obzirom na to da sam pratio Sarajevo, odnosno gledao utakmice bordo kluba, znao sam otprilike šta ekipi nedostaje, tako da smo se fokusirali na te stvari. Ako se vratimo na prvi dio prvenstva, gdje je Sarajevo na 18 utakmica primilo 25 golova, samim tim smo dobili odgovor da taj defanzivni dio ekipe nije baš na visokom nivou i nije kvalitetno popunjen.

Kvalitetna pojačanja

Tu smo pokušali naći neka rješenja, odnosno dovesti neke igrače. Ja sam, prije svega, u razgovoru sa rukovodstv­om kluba nastojao da dovedem igrače koji imaju naše državljans­tvo, da bismo mogli na nekim pozicijama dovesti kvalitetne strance. Međutim, svi znamo kakav je zimski prelazni rok, odnosno da nema puno igrača na tržištu, posebno slobodnih igrača sa našim papirima, tako da smo bili prinuđeni da pronađemo rješenja u stranim igračima. Doveli smo Iliju Martinović­a.

Nadam se i vjerujem da će nam biti pravo pojačanje na toj poziciji. Također, imamo potrebu za još jednim štoperom i nadam se da će nam se priključit­i u toku sedmice ovdje, u Međugorju. Detektoval­i smo da je najveći problem taj štoperski dio i Sarajevo je u prvom dijelu imalo velike probleme u prekidima, tj. ekipa nikako nije bila selektiran­a na način da je imala visinu. Analizom smo utvrdili, mada se to moglo i golim okom vidjeti, da je bilo dosta problema što se tiče ofanzivnog i defanzivno­g prekida, tako da smo se potrudili da na tim pozicijama imamo i visinu.

Sada je već jasno da će ekipa totalno drugačije izgledati u odnosu na jesenji dio. Doveli ste dva nova štopera, lijevog beka, pojačali ste ofanzivni dio. Koliko će Vam to biti problem uklopiti i da li imate dovoljno vremena da to uradite?

- Vremena uvijek nedostaje. Naravno da će biti problem to sve uklopiti, s obzirom na to da se radi o sasvim novoj ekipi. Treba puno vremena i fudbal je proces, odnosno ne može se ništa napraviti preko noći, posebno u Sarajevu, gdje klub često mijenja kostur ekipe. Ako se sjetimo ljetos, tada je urađena neka selekcija, gdje je otišlo deset, a došlo novih deset igrača i to nije dalo rezultat. Sada mi opet moramo da pravimo korekcije kako bismo napravili ekipu koja će zadovoljit­i sve nas, odnosno sve ljubitelje bordo boje.

Položaj na tabeli

U zimskom prelaznom roku klub je napustilo šest igrača, tako da moramo dovesti šest novih igrača na te pozicije. Vremena i imamo i nemamo, ali nadam se da ćemo uspjeti sve posložiti do početka prvenstva. S obzirom na to da u drugom dijelu prvenstva imamo 15 utakmica, ne smijemo zaboraviti da se mi trenutno nalazimo šest bodova od zone ispadanja, a osam bodova od izlaska u Evropu. Moramo se potruditi da uradimo sve na pravi način, jer je cilj Sarajeva i ove godine izlazak u Evropu.

S obzirom na to da sam pratio Sarajevo, odnosno gledao utakmice bordo kluba, znao sam šta ekipi nedostaje

Svjedoci smo toga da je Sarajevo prvi put u svojoj historiji krenulo da plaća ozbiljna obeštećenj­a, dovode se fudbaleri iz inostranih klubova. Veliki je broj stranaca u ekipi, a ako uzmemo u obzir jednog ili dva igrača koji se povezuju sa klubom, i oni su stranci. Kako riješiti sve to?

- Mi u zapisniku možemo imati pet stranih igrača, a kako smo krenuli, mislim da ćemo doći do brojke od devet stranih igrača. Morat ćemo praviti neke korekcije što se tiče tih igrača. Ti igrači imaju ugovore, a da li će neko ići na posudbu ili na prodaju, to ćemo još da vidimo. Trenutno smo na pripremama i teren je jedino mjerilo. Bez obzira na dolazak stranih igrača u klub, njima niko ne garantuje mjesto u početnoj postavi i oni su tu dovedeni da nas pojačaju, ali je na njima da to pokažu. Imaju iste uslove kao i stranci koje sam ja zatekao u klubu, tako da sve ovisi o njima. Svi igrači koji su trenutno došli još su prinove i moraju nas ubijediti da su prava pojačanja.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Ministrica Ankica Gudeljević uručila je nagrade
/ DIDIER TORCHE Ministrica Ankica Gudeljević uručila je nagrade

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina