Oslobodjenje

Santos imenovan za selektora Poljske

- (Kompletan intervju čitajte na našem portalu Sport1.ba) S. R.

Kako ste se odlučili za igrače koje ste doveli ili još pregovarat­e sa njima?

- Što se tiče tih pojačanja, mi smo imali mjesec da predložimo rukovodstv­u kluba te strance i gledali smo veliki broj utakmica, veliki broj igrača, pa smo se odlučili za ove koje smo doveli. Nadam se i vjerujem da ćemo napraviti pravi potez sa tim igračima. Dolaskom u klub rekao sam ljudima iz kluba da mene zanimaju samo strani igrači koji će biti prevaga u našem klubu i ligi. Sve ostalo nam nije potrebno.

Na pripremama imate 27-28 igrača na raspolagan­ju i, kada smo gledali njihova godišta, mogli smo vidjeti da je tu 12 igrača zaštićenog godišta, od kojih su neki kadeti. Svjedoci smo da su neki igrači iz omladinsko­g pogona donijeli Sarajevu novac, a realno klubovi bez novca ne mogu egzistirat­i bez toga, smatrate li da je to pravi put kojim treba ići?

- Mišljenja sam da jeste. Mi smo na pripreme poveli 12 igrača zaštićenog godišta, a od tih 12 igrača imamo četiri juniora i dva kadeta, tako da je to budućnost Sarajeva. Koliko god mi budemo imali prostora, mi ćemo im dati šansu, kako bi se adaptirali na seniorski fudbal. Ne trebamo sada od njih imati velika očekivanja, oni trebaju postepeno da ulaze u seniorski fudbal, kako ne bi “izgorjeli”. Bit ćemo strpljivi i oni će dobijati priliku.

Đokanović kapiten

Treniraju dobro, kvalitetno rade i dobro se ponašaju, tako da su ta djeca na pravom putu. Mi vjerujemo u njih i smatramo da trebaju imati dobar status u klubu. Zato smo i donijeli odluku da Andrej Đokanović bude kapiten. Prošao je sve selekcije kluba, iako mlad, dugo je u prvom timu i zaista je on pravi predstavni­k Akademije kluba, primjer je svim ostalim.

Ovo je Vaš treći mandat u ekipi Sarajeva. Bili ste prvo sportski direktor, pa ste kasnije bili šef struke, a danas ste ponovo na tom mjestu. Kada upoređujet­e ta tri perioda, gdje je Sarajevo danas?

- Teško je sve to uporediti. Kada sam bio i sportski direktor i trener, finansijsk­a situacija je bila jako teška, posebno kada sam bio trener. Tada smo afirmisali 12 juniora iz naše škole, a sedam mjeseci nismo imali primanja, ali smo tada uspjeli da budemo drugi, te da se plasiramo u Evropu. Moram reći da je tada bio veliki pritisak na meni i na ekipi, ali ja sam se trudio svim silama da taj pritisak bude više na meni, da bismo rasteretil­i igrače.

Zašto je to tako bilo, to stvarno ne znam, ali je meni bitno da sam ispunio ono što se očekivalo od mene, iako ne mogu reći da se od mene očekivalo u tom momentu, odnosno da mi možemo biti viceprvaci, s obzirom na igrački kadar, finansije i druge stvari koje su bile u klubu i oko njega. Tada sam se morao brinuti o svemu ostalom oko tima i ekipe.

Sami ste pomenuli neka dešavanja iz prošlosti. Navijači su najavili bojkot utakmica, između ostalog, i zbog Vašeg angažmana.

- Što se tiče moje situacije sa navijačima, ne želim da bježim od tog pitanja. Na predstavlj­anju sam rekao kako mi je žao što su se tada desile neke nesuglasic­e, ali u tom momentu nisam razmišljao samo o rezultatim­a već o cijelom klubu. Puno stvari je bilo na meni, bio sam prilično mlad i pravio sam greške.

Povjerenje investitor­a

- Iskreno, meni je drago što imamo takav raspored jer ćemo vidjeti pravu snagu Sarajeva i da li mi imamo snage, znanja i kvaliteta kako bismo napravili rezultatsk­i pomak, da se plasiramo u Evropu. Polazna tačka nam nije ista, imamo osam bodova manje od ekipa koje pretenduju na izlazak u Evropu, ali dat ćemo sve od sebe.

Bivši portugalsk­i selektor Fernando Santos imenovan je za selektora Poljske na službenoj ceremoniji u Varšavi.

- Od danas sam Poljak. Jedan sam od vas, čast mi je nastaviti svoj trenerski posao ovdje, kazao je Santos.

Predsjedni­k Poljskog nogometnog saveza (PZPN) Cezary Kulesza rekao je kako je prvi cilj plasman na Evropsko prvenstvo.

Novi selektor će naslijedit­i Czeslawa Michniewic­za, smijenjeno­g prošli mjesec nakon što je orlove doveo do osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, gdje su eliminiran­i (1:3) od budućeg finaliste Francuske. Nakon što je kritiziran od medija u svojoj zemlji zbog ultradefan­zivnog pristupa tokom turnira, Michniewic­za je PZPN smijenio zbog “nedostatka vizije o funkcionir­anju i budućnosti reprezenta­cije”.

Fernando Santos vodio je Portugal od 2014. do ostavke prošlog mjeseca nakon poraza od 0:1 u četvrtfina­lu SP-A protiv Maroka. Santos je donio Portugalu njegov prvi veliki naslov krunisanje­m evropskog prvaka 2016. u Francuskoj, a zatim je osvojio Ligu nacija 2019. kod kuće. Međutim, ispadao je u nokaut rundama Svjetskog prvenstva 2018. i Eura 2020.

Moja namjera nikada nije bila da bilo koga uvrijedim, možda sam se nekada pogrešno izrazio, možda sam pogrešno shvaćen

Polazna tačka nam nije ista, imamo osam bodova manje od ekipa koje pretenduju za izlazak u Evropu, ali dat ćemo sve od sebe

 ?? ?? Strateg bordo tima očekuje dobre igre i rezultate u nastavku sezone
Strateg bordo tima očekuje dobre igre i rezultate u nastavku sezone
 ?? ?? Na klupi Poljaka naslijedit će Czeslawa Michniewic­za
Na klupi Poljaka naslijedit će Czeslawa Michniewic­za

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina