Oslobodjenje

Tsitsipas i Hačanov prošli u polufinale

Grk je u četvrtfina­lu Australian Opena savladao Čeha Lehečku, dok je drugi meč Amerikanac Korda zbog povrede predao ruskom teniseru

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Četvrti teniser svijeta, 24-godišnji Grk Stefanos Tsitsipas, treću godinu zaredom plasirao se u polufinale Australian Opena nakon što je u četvrtfina­lu savladao 21-godišnjeg Čeha Jirija Lehečku 6:3, 7:6 (2), 6:4 za dva sata i 17 minuta.

Šest od šest

Po jedan oduzeti servis u prvom i trećem setu te pet spašenih breaklopti i odlično odigran tie-break drugog seta donijeli s Tsitsipasu šestu pobjedu u isto toliko odigranih četvrtfina­lnih mečeva na Grand Slam turnirima.

Kod teniserki mjesto u polufinalu osigurale su Bjeloruski­nja Azarenka i Kazahstank­a Ribakina

Za mjesto u svom prvom finalu na Australian Openu, a drugo u karijeri na Grand Slam turnirima, Grk će se boriti protiv 26-godišnjeg Rusa Karena Hačanova, koji je do polufinala stigao nakon što mu je Amerikanac Sebastian Korda predao meč pri vodstvu Rusa 7:6 (5), 6:3, 3:0.

- Naravno da niko ne želi pobijediti na taj način. Mislim da je do određenog trenutka bila vrlo dobra borba.

Iskreno, jako se dobro osjećam, sretan sam s razinom svog tenisa i veselim se svom prvom polufinalu u Australiji, rekao je nakon meča Hačanov, koji je na prošlogodi­šnjem US Openu prvi put došao do polufinala na Grand Slam turnirima.

Tsitsipas protiv Hačanova vodi sa 5:0 u međusobnim duelima, ali ovo će biti njihov prvi obračun na Grand Slam turnirima i u meču na tri osvojena seta. Bjeloruski­nja Victoria Azarenka (33 godine) nakon deset godina će ponovo zaigrati u polufinalu Australian Opena nakon što je savladala Amerikanku Jessicu Pegulu sa 6:4, 6:1 za 97 minuta.

Lake pobjede

Azarenka će se za plasman u svoje šesto finale na Grand Slam turnirima, a treće na Australian Openu, na kojem je trijumfira­la 2012. i 2013, boriti protiv Kazahstank­e Jelene Ribakine, koja je trebala samo 79 minuta za pobjedu 6:2, 6:4 nad Latvijkom

Jelenom Ostapenko. Jessica Pegula je tako i dalje ostala čekati na svoje prvo polufinale na Grand Slam turnirima.

Četvrtfina­le Australian Opena, teniseri: Karen Hačanov (RUS, 18) - Sebastian Korda (SAD/29) 7:6 (5), 6:3, 3:0 - predaja, Stefanos Tsitsipas (Grč/3) - Jiri Lehečka (Češ) 6:3, 7:6 (2), 6:4.

Teniserke: Jelena Ribakina (Kaz/22) - Jelena Ostapenko (Lat/17) 6:2, 6:4, Victoria Azarenka (24) - Jessica Pegula (SAD/3) 6:4, 6:1.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina