Oslobodjenje

Djeca su hakeri, a r

Inspektori i psiholozi kažu da pomoći treba više roditeljim­a nego samoj djeci, kojoj treba ukazati na to da nasilne sadržaje ne treba kopirati, već se baviti sportom

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Stravični pokolj u Beogradu zavio je region u crno. Maloljetni K. K, prema izjavama načelnika Policijske uprave za grad Beograd Veselina Milića, imao je spisak i skicu koja izgleda kao iz videoigre.

Djeca danas žive u virtualnom svijetu, a dječija svakodnevn­ica digitalizi­rana je u svim oblastima. Roditelji, nastavno osoblje, ali i stručni kadar, nerijetko nisu ni svjesni sa čime se zapravo suočavaju. Saša Petrović, inspektor FUP-A, smatra da ne ulažemo dovoljno napora da bi se naša djeca snašla u digitalnom svijetu i u svim izazovima sa kojima se susreću u takvom svijetu.

Koristan sadržaj

- Ona su naša digitalna djeca i žive taj život, a sve im se nudi na internetu. Roditelji i obrazovni sistem se ne snalaze u tome svemu i ne ulažu dovoljno napora da bi to sveli u sigurnosno prihvatlji­ve okvire, ističe inspektor.

Smatra da je potrebno kreirati zdravo društvo i okrenuti djecu nekim drugim vrijednost­ima - sportu, takmičenji­ma, da ne bi ono uzbuđenje, odnosno adrenalin koji traže, tražili na internetu.

- Tražeći adrenalin na internetu, djeca dolaze u kontakt sa sadržajem, većinom sa nasilnim sadržajem, koji njima podiže nivo uzbuđenja i nivo hormona dopamina, što pruža zadovoljst­vo, kažepetrov­ićidodajed­adjecinedo­staju takmičenja i mogućnost igre.

Djeca, ističe, zapravo kopiraju starije.

- Ako uzmemo u obzir šta sve djeca čuju od starijih i vide kako se ponašanju, vremenom taj sadržaj shvate kao društveno prihvatlji­v, kopiraju ga i oponašaju. Događaj u Beogradu svima u sistemu trebao bi da bude opomena, da se mijenja mnogo stvari od roditelja, kuće, obrazovnog sistema, sportskih aktivnosti, takmičenja, ističe inspektor.

Objašnjava da je Poljska napravila dobar program kontinuira­nog sportskog takmičenja, što bi, smatra, bilo potrebno mladima kako bi se odvojili od sadržaja na internetu.

- Naravno, ne treba zabraniti korištenje tehnologij­a, ali se ono može ograničiti na vrijeme koje bi provodili koristeći dostupne alate virtualnog svijeta za kreiranje korisnog sadržaja, a ne prihvatanj­e raspoloživ­og sadržaja na Tiktoku i ostalim društvenim mrežama. Nažalost, možemo očekivati sve više i više problema ako nastavimo putem kojim smo mi stariji krenuli, upozorava inspektor FUP-A.

Smatra da kao civili i roditelji nismo svjesni niti dovoljno stručni da procijenim­o opasnosti koje kolaju internetom,

Inspektor FUP-A kaže da je veliki problem kontrola naoružanja koja je na niskom nivou, te činjenica da svaka druga-treća kuća posjeduje neko oružje

na Tiktoku i sličnim aplikacija­ma. Nismo svjesni ni utjecaja sadržaja na mlađu populaciju, a nismo ni spremni da se suočimo sa tim.

- Ne možemo ni biti svjesni, jer nismo dovoljno edukovani kao roditelji. Edukacija i prevencija bi bili jedan od prvih zadataka. Roditelje treba upoznati sa svim sadržajima i alatima, a FUP radi u onoj mjeri u kojoj možemo odgovoriti na izazove. Provodimo redovne edukacije roditelja po školama i upoznajemo

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Nermin Nikšić: Kamo sreće da se biraju najbolji
/ SENAD GUBELIĆ Nermin Nikšić: Kamo sreće da se biraju najbolji
 ?? ?? Tiktok je mreža na kojoj djeca nalaze opasne izazove
Tiktok je mreža na kojoj djeca nalaze opasne izazove

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina