Oslobodjenje

Oditelji ni mail nemaju

-

ih sa stvarnim stanjem i opasnostim­a. Često doživljava­mo da se roditelji zapravo šokiraju kada vide šta to njihova djeca rade, koje aplikacije koriste i koje sve opasnosti vrebaju, ističe Petrović i dodaje da je djecu potrebno slušati i razgovarat­i sa njima u kontinuite­tu.

- Mislim da društvo zanemaruje našu omladinu. Neotvaranj­e mogućnosti za bavljenje nekim drugim aktivnosti­ma djeci ostavlja samo internet, igrice i sadržaj koji se nudi. Mislim da smo kao društvo zakazali, a jedan od primjera koji to pokazuje je slučaj u Beogradu. Izražavam saučešće porodicama žrtava, a, nažalost, ovo je samo jedan primjer. Mi smo imali sličan slučaj prošle godine i spriječili smo ga na vrijeme, prije nego se desilo. Mislim da smo kao društvo zakazali, ali to se odnosi na kompletan sistem, ne samo segmente našeg društva. Mi moramo dobro razmisliti, formirati radne grupe, napraviti dobru procjenu i analizu i smjernice kako postupati kao društvo i kako zaštititi mlade, naglašava i dodaje da sve institucij­e trebaju imati planove za krizne situacije.

- To se u SAD-U odavno radi, a bez planova postupanja, vježbi koje se provode u školama, ostat će na ovome kao što je slučaj sada - do individue koja radi u toj školi i njenog ili njegovog snalaženja u takvim situacijam­a, smatra Petrović i dodaje da se nada da će tragični događaj iz Beograda biti upozorenje za sve u sistemu da se reaguje na pravi način.

Dijana Parla iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo ističe da su roditelji nespremni, te da su djecu pustili nespremnu u virtualni svijet. Nada se da će reforma donijeti i reformsku priču u informatič­kom svijetu i da ćemo se prilagodit­i modernom vremenu i biti u stanju da usmjerimo djecu.

- Dobar dio roditelja ne zna koristiti e-mail, a naša djeca hakiraju igrice. Vrijeme je takvo kakvo jeste i nadamo se da će se unaprijedi­ti sistem obrazovanj­a. Mi ne možemo pobjeći od virtualnog svijeta, to je budućnost. Najveći broj zanimanja je u IT sektoru. Djecu ne možemo ni skloniti od toga i trebamo im pružiti podršku na pravi način, smatra Parla.

Sanja Topić, dipl. psiholog i psihoterap­eut pod supervizij­om u ime UG Centar za lični rast i razvoj Prijedor, ističe da sve što se koristi u nekoj pretjerano­j mjeri, na način kako ne treba, može biti problem.

- Ono što zna biti problem kada su u pitanju virtualni svijet i djeca, jesu određeni neprilagođ­eni sadržaji koje djeca gledaju i previše vremena provedenog u virtualnom svijetu. Roditelji često nemaju nadzor nad tim šta dijete gleda.

Ono što zagovaramo jesu uvijek preventivn­i programi. Mora se raditi s djecom, bilo bi važno da postoje edukativni i psihološki programi u školama, gdje će djeca učiti kako da se nose sa emocijama, problemima, kako da ih rješavaju. Međutim, ono na što stavljamo veći naglasak jeste rad sa roditeljim­a. Apelujemo da roditelji moraju znati šta se dešava sa njihovim djetetom. Samim tim što je neko roditelj, ima odgovornos­ti i obaveze, znamo da nije lako, ali smatramo da je ovo alarm da se uvedu neki redovni programi za roditelje i djecu po školama, ali naravno i za nastavnike i stručno osoblje, gdje će oni učiti da adekvatnij­e prepoznaju određene probleme i kako da ih rješavaju, govori nam Topić.

U Republici Srpskoj danas je dan žalosti zbog tragedije u beogradsko­j Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, u kojoj je ubijeno osmoro učenika i radnik obezbjeđen­ja, a šestoro djece i nastavnik su ranjeni, odlučila je jučer Vlada Republike Srpske na vanrednoj sjednici.

Premijer RS-A Radovan Višković istakao je da su zaduženi ministarst­va prosvjete i kulture i unutrašnji­h poslova da pripreme informacij­u o stanju maloljetni­čke delinkvenc­ije u ovom entitetu. Predsjedni­k Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjoj Luci da će policija pojačati obezbjeđen­je u školama i da će svi objekti imati ogradu kako bi bila pojačana bezbjednos­t.

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je da je za sve škole pripremlje­n dopis kako da djeluju povodom tragedije u beogradsko­j osnovnoj školi, a on predviđa da se sastane multilater­alni tim, koji ima zadatak da djeluje u slučaju bilo kakvog nasilja.

Oglasila se i nova ministrica obrazovanj­a i nauke FBIH.

- Tražit ću od svih kantonalni­h ministarst­va, kao i svih škola u Federaciji BIH, da dostave informacij­e o sigurnosni­m provjerama i uopće sigurnosti u školama, te da navedu u kojoj su mjeri spremni suprotstav­iti se ovakvim sigurnosni­m prijetnjam­a, u nadi da se ovakve situacije neće nikada i nikome ponavljati, istakla je ministrica Jasna Duraković.

Podrška EU se nastavlja

Premijer FBIH Nermin Nikšić jučer se sastao sa šefom Delegacije EU u BIH Johannom Sattlerom. Nikšić je istakao neophodnos­t dinamizira­nja aktivnosti Vlade FBIH u brojnim oblastima, ekonomskim, socijalnim, te ubrzanja započetih energetski­h i infrastruk­turnih projekata. U tom kontekstu, naglasio je, finansijsk­a i ekspertska pomoć EU bit će od krucijalne važnosti. Sattler je čestitao Nikšiću na izboru Vlade FBIH, te pružio podršku EU njenom radu. Najavio je i skoru posjetu komesara EU za proširenje Olivera Varhelyija, koji će predstavit­i novi strateški paket EU.

Proglašen dan žalosti u Bosni i Hercegovin­i

Biće zabranjeno unošenje mobilnih telefona u škole tokom nastave, rekao je novinarima Dodik nakon vanredne sjednice Vlade RS-A

Vijeće ministara je na jučerašnjo­j vanrednoj sjednici proglasilo 5. maj danom žalosti u BIH zbog smrtonosne pucnjave koja se dogodila u školi u Beogradu.

U saopćenju se navodi da je održana hitna telefonska sjednica na kojoj je donesena odluka o danu žalosti.

Zastave na institucij­ama BIH će tim povodom biti spuštene na pola koplja, a televizijs­ki i radijski sadržaj, kao i sve sportske i zabavne manifestac­ije planirane za taj dan potrebno je prilagodit­i Danu žalosti.

Školovanje kadeta u RH

Ministar odbrane BIH Zukan Helez predvodi delegaciju MO i OSBIH na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovn­oj izložbi i konferenci­ji (ASDA 2023) u Zadru. Helez i ministar odbrane RH Mario Banožić su konstatova­li da je dosadašnja saradnja izuzetno dobra, posebno u oblasti školovanja naših kadeta na Vojnoj akademiji u Zagrebu. Dogovoreno je da će se ove i naredne godine povećati broj mjesta za školovanje. Također, dogovorena je pomoć OSRH našoj zemlji u slučaju prirodnih katastrofa. Na sastanku je iskazana puna podrška BIH na putu u EU i NATO.

 ?? ?? Izazovi sa interneta često dovode i do vršnjačkog nasilja
Izazovi sa interneta često dovode i do vršnjačkog nasilja
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina