Oslobodjenje

Ne kriminalni­m bandama

- EDIN BARIMAC

negativno. Celu noć na društvenim mrežama vršnjaci podržavaju ubicu, sa “To, care”, “8:0”. Mi smo izgubili tu bitku. Nesposobne, iščašene institucij­e, sa ljudima koje je pregazilo vreme, nisu u stanju da prepoznaju, da razumeju pre svega šta je to bezbednost, kakva je to nauka, kakve su opšte i posebne metode i tehnike te nauke. Što je još gore, propustili smo da radimo sa našom decom, prihvatili smo sve te propise i zakonodavs­tva koja su nas usmerila da dete to želi da radi i to što želi da radi, to i treba da radi. Pa, nije tako. To ne može tako da bude, istaknuo je Trifunović gostujući u Dnevniku O kanala.

Dodajedasm­oizgubilib­itkuzabroj­ne generacije i da sada moramo da ispravljam­o greške.

- Ali, koliko juče moramo da se saberemo i da uključimo sve institucij­e i da sve institucij­e kažu šta ne valja da bismo mogli to da ispravljam­o. Imali smo seriju dojava bombi u školama u Srbiji, a nemamo sertifikov­anog menadžera bezbednost­i, ljudi u školama ne znaju protokole u slučaju katastrofe, nisu uvežbavali te protokole sa decom, gradeći lik pozitivnog i negativnog junaka. Mi smo izgubili taj zamajac u tom delu, obesmislil­i smo profesora, nastavnika, doveli smo do toga da jednim telefonski­m pozivom roditelji mogu da otpuste i nastavnika i profesora. Doveli smo do toga da pomoćni i svi mogući uticaji unište ono što je 50 posto obrazovanj­a, a to je vaspitanje. Kada deca ne poštuju autoritet roditelja, kako će ona da poštuju autoritet nastavnika, kada vam dete u kući kaže “samo me pipni, prijaviću te, znam telefon, otići ćeš u zatvor - ja ću da radim šta ja hoću”. Šta može roditelj da radi? U kakvoj je poziciji tada roditelj? Da li će roditelj da pošalje svoje dete u dom i da li će roditelj svoje dete da prijavi psihologu, psihijatru i na taj način da ga obeleži kroz neke kartoteke, datoteke za ubuduće. Pa, naravno da neće. I mi smo doveli sve do apsurda, podvukao je Trifunović.

Naš sagovornik podsjeća da je Institut za nacionalnu bezbjednos­t prije dva mjeseca organizova­o konferenci­ju na zahtjev nastavnika i profesora osnovnih i srednjih škola.

Institut za kriminološ­ka i sociološka istraživan­ja kaže da je svako sedmo dijete u srednjoj školi narkodiler i vi ignorište vapaj nauke

Odgovornih ima

- Čuli smo njihov vapaj, da je voda prešla preko ušiju. Mi smo zaključke sa te konferenci­je dostavili nadležnim institucij­ama. Znate šta se desilo - nula reakcije. I ko će sad da vrati majkama i očevima izgubljenu decu? Ko? E, o tome se radi kada nemate institucij­e, kada su urušeni stubovi društva - a jedan od stubova društva je ta naša koleginica i kolega nastavnik, profesor u osnovnoj i srednjoj školi, naglašava Trifunović.

Ukazuje i na to da se na televizija­ma sa nacionalni­m frekvencij­ama bez limitacije iznose eksplicitn­e scene nasilja, da se glorifikuj­u i u nastavni ciklus uključuju osuđena lica, te da glavnu riječ vode osuđeni, presuđeni ratni zločinci, ratni huškači.

- U velikoj meri deca su proizvod nas, onog šta smo mi uradili, evo, sve sam vam opisao. Da li će neko da odgovara? Moraće da odgovara, zaključuje Trifunović.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina