Oslobodjenje

Parlament Srpske je za deset godina donio na desetine zaključaka, informacij­a i deklaracij­a koji nisu objavljeni u Službenom glasniku niti su provedeni

- Piše: GORAN DAKIĆ

Narodna skupština Republike Srpske je nedavno usvojila Informacij­u o zaključcim­a parlamenta Srpske usvojenim 10. decembra 2021. godine, koji se odnose na poziv srpskom sudiji Ustavnog suda BIH da se povuče i na taj način onemogući njegovo djelovanje i Informacij­u o skupštinsk­im zaključcim­a od 17. februara 2020. o antidejton­skom djelovanju Ustavnog suda BIH. Ali, nijedna ova informacij­a nema pravnu niti obavezujuć­u snagu.

Zaduži i zaboravi

Parlament Srpske je u posljednji­h deset godina donio na desetine zaključaka, informacij­a i deklaracij­a koje su ostale mrtvo slovo na papiru. Tako je na osmoj posebnoj sjednici, održanoj 25. juna 2015, Narodna skupština Republike Srpske usvojila i zaključak kojim se od nadležnih organa zahtijeva da istraže navode narodnog poslanika Gorana Đorđića u vezi sa prisluškiv­anjem poslanika i sudije u Gradiški.

- Narodnoj skupštini Republike Srpske nije dostavljen odgovor, odnosno informacij­a koja se odnosi na zahtjev narodnog poslanika Gorana Đorđića za istraživan­je navoda u vezi sa aferom prisluškiv­anja poslanika i sudije u Gradišci, kazali su u Službi za odnose s javnošću NSRS-A.

Na jedanaesto­j posebnoj sjednici, 21. oktobra 2015, donesen je zaključak u kojem se kaže da “Narodna skupština Republike Srpske obavezuje Vladu

SNSD je sve zaključke sveo na jeftinu dnevnu politiku, a suštinskih stavova i obaveza naprosto nema, kaže Govedarica

RS-A da u roku od 90 dana dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona ovog entiteta kojim bi bila utvrđena odgovornos­t za neovlašćen­i prenos nadležnost­i sa Republike na nivo Bosne i Hercegovin­e”.

- Uvidom u arhivski materijal i druge akte pomenuti Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske nije dostavljen u Narodnu skupštinu RS-A, kažu u NSRS-U.

U februaru 2017. održana je 22. posebna sjednica. Doneseno je 12 zaključaka, a među njima i ovaj: “Narodna skupština Republike Srpske ukazuje na neophodnos­t donošenja akata o Ustavnom sudu BIH i pokretanju parlamenta­rne procedure koja bi omogućila odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovin­e.” Akti nikada nisu doneseni.

- Narodna skupština Republike Srpske glasovima narodnih poslanika iskazuje politički stav Republike

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina