Oslobodjenje

Riješena misterija veća od kupovine papaka

Dan slobode medija u Krajini su mnogi novinari bojkotoval­i zbog premijera Mustafe Ružnića, koji preferira “novinare” botove, a koji mu sad rade o glavi

- FAHRUDIN BENDER

sudu BIH i poništenja sporne odluke Ustavnog suda u vezi sa spornim zemljištem Poljoprivr­edne škole. Ta odluka se poštovala svega deset dana, a poslanici SNSD-A tri godine kasnije usvajaju zaključak u kojem kažu da je taj akt iz februara 2020. bio odličan, kazao je Govedarica.

Deklarativ­na podrška

Govedarica dodaje da se zaključak iz 2020. ne poštuje ni do dana današnjeg. On tvrdi da je SNSD sve zaključke sveo na jeftinu dnevnu politiku, a da suštinskih stavova i obaveza naprosto nema.

- Kako to da Zlatko Knežević mora iz Ustavnog suda BIH, a Zoran Tegeltija čini sve da sjedne u fotelju direktora UIOBIH? Kako je to jedna državna ustanova problem, a druga nije? Ako smo pozvali sve predstavni­ke Srpske da obustave donošenje odluka, onda to mora važiti za sve, a ne samo za Kneževića. Deklarativ­ni zaključci se podržavaju, a oni izvršni se ignorišu, istakao je Govedarica.

Visoki predstavni­k Christian Schmidt nametnuo je nedavno zakon koji se odnosi na izmjenu Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojom su uvedene kaznene odredbe za podmićivan­je na izborima i u službi koja se finansira iz javnih sredstava. Kako je navedeno, riječ je o Odluci kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske. Predsjedni­k Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska neće prihvatiti ovaj nametnuti zakon, niti će ga provoditi. Zakon do danas nije objavljen u Službenom glasniku RS-A.

Najpopular­nije ime i prezime u Krajini je Mumin Veladžić, ali ne zbog bužimskih gazija, krupskih poljoprivr­ednika ili otočkih hafiza, već zbog jednog stranačkog bota A SDA (sada NES), koji je anonimnim profilom okaljao časno prezime mnogih Krajišnika iz porodica Veladžić.

Modernim rječnikom Karen, nastavnica razredne nastave, pojavila se da svjedoči protiv Razima Halkića, predsjedav­ajućeg Skupštine USK-A, jer je tajno snimila razgovor s njim od kojeg je počela afera papci u Krajini.

Inače, Halkić, premijer Mustafa Ružnić i osnivač A SDA Rifet Hozanović, prema izjavi Halila Bajramović­a koji je lažno optužen da je on snimao razgovor, stavili su mu metu na leđa zbog toga, a zapravo ih je snimao njihov Mumin Veladžić kojem su se povjeraval­i kako bi na anonimnim Facebook grupama blatio kadrove SDA i drugih neistomišl­jenika.

- Ali su o meni to namjerno govorili da mi nanesu što je moguće veću štetu u javnosti, da zametu trag onog šta su oni radili u prethodnom periodu putem lažnih profila Mumin Veladžić, naveo je Bajramović.

On je tagovao osobu Dervic Durdzic Zineta, koja je zapravo Mumin Veladžić, koja danas svjedoči protiv Halkića i ostalih, a na svom profilu sada nosi zastavu SDA.

Ljudi iz iste SDA, posljednju deceniju, nudili su velike pare da se sazna njen identitet, međutim, sve se to podvaljiva­lo krajiškim novinarima, koji su također napadani i nastavljaj­u biti meta botovsko-udbaških metoda u Krajini.

- Mene su napadali da sam Mumin Veladžić, znaju i policija i svi, a danas nikome ništa. Nikad neću zaboraviti prijeteću poruku koju su mi slali “Znamo ko si, nećeš dugo, zapamti!”, ispričao nam je Fahrudin Vojić, novinar iz USK-A.

Prema našim izvorima iz SDA, nakon što su dugo tragali za identiteto­m Mumina Veladžića, najzad su je našli i pritjerali u kut, te na poziv tužioca Adnana Tulića ona sad počinje iznositi na sudu sav prljavi veš kojekakvih političara. Ipak, upitno je koliko će članovi sudskog vijeća cijeniti riječi “Mumina Veladžića”, koji je doskora bio strah i trepet.

Halkić i dalje tvrdi da je nedužan, odnosno da bi po istom principu zbog kupovine papaka trebalo pohapsiti sve političare u BIH

 ?? / ŽURNAL ?? Zineta Durdžić alias Mumin Veladžić na svom profilu poručuje da poslanike treba dovesti na optuženičk­u klupu
/ ŽURNAL Zineta Durdžić alias Mumin Veladžić na svom profilu poručuje da poslanike treba dovesti na optuženičk­u klupu
 ?? ?? Vukota Govedarica: SNSD je obesmislio NSRS
Vukota Govedarica: SNSD je obesmislio NSRS

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina