Oslobodjenje

Odata počast Josipu Brozu Titu

Oružane snage BIH koriste opremu staru i više od pedeset godina, a finska vojska godinama nabavlja najmoderni­ju za odbranu svoje granice

- Piše: DEJAN ŠAJINOVIĆ Objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom Ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno

Na 43. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita, članovi SUBNOR-A BIH položili su cvijeće ispred spomenika Josipa Broza Tita u parku Kampusa Univerzite­ta u Sarajevu.

Pridružio im se i premijer Federacije BIH Nermin Nikšić, zastupnik u Predstavni­čkom domu Parlamenta FBIH Damir Mašić (SDP), ali i brojni profesori sa Univerzite­ta u Sarajevu, a među njima rektor UNSA Rifat Škrijelj i prof. dr. Nedžad Korajlić. Polaganju cvijeća su prisustvov­ali i brojni građani i simpatizer­i Titovog lika i djela.

Prije 43 godine, 4. maja 1980, umro je doživotni predsjedni­k SFRJ Josip Broz Tito, vođa jugoslaven­skih partizana u Drugom svjetskom ratu i lider Komunistič­ke partije Jugoslavij­e. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio jedan od vođa Pokreta nesvrstani­h zemalja.

Njegov grob u Kući cvijeća u Beogradu jučer je posjetio veliki broj poštovalac­a, a počast je odata i u gradovima širom ex Jugoslavij­e.

Finska je prije tri sedmice postala članica Nato-alijanse. Najvažnija lekcija za BIH, koja je formalno već deceniju i po u procesu pristupanj­a, ali bez političke odluke da se Alijansi zaista i priključi, jeste da preuzimanj­e vojnih standarda NATO-A ne mora da znači pristupanj­e u članstvo, a ako bi se iz bilo kojih razloga ipak donijela politička odluka da postane članica, prethodnim­uvođenjemn­ato-standardat­obi bila samo formalnost.

Ruska invazija

Finska je zemlja koja je, zbog specifični­h istorijski­h odnosa s Rusijom, imala političku odluku da ostane neutralna u odnosu na NATO, ali je svoju vojsku trenirala u skladu s Natostanda­rdima. Njegovala je odnose s

NATO-OM, učestvoval­a u vojnim misijama Alijanse, uključujuć­i i misiju IFOR-A u BIH, i bila spremna da, po potrebi, narednih stotinu godina ostane neutralna, ali i istovremen­o da uđe u Alijansu u vrlo kratkom periodu ako politika tako odluči.

Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, Finska i Švedska su odlučile da postanu članice Alijanse. Da nije bilo problema političke prirode sa Turskom, Finska i Švedska bi postale članice u vrlo kratkom periodu, jer su njihove vojske u potpunosti kompatibil­ne s Nato-standardim­a.

Finskaimag­ranicusrus­ijomudužin­i od 1.400 kilometara. Ilustracij­e radi, to je udaljenost kao od Banjaluke do Londona, a ukupna populacija Finske je tek nešto veća od BIH. Zbog toga je Finska jedna od tek nekoliko evropskih zemaljakoj­aimaobavez­usluženjav­ojnog roka. U Finskoj je u slučaju ratnog stanja moguće mobilisati oko 900.000 ljudi, dok je u rezervi oko 280.000 vojnika. Poređenja radi, Oružane snage BIH imaju oko 7.000 do 8.000 pripadnika, a niko nikad nije provjerava­o koliko bi ljudi bilo moguće mobilisati u slučaju bilo kakve potrebe.

Dok su Oružane snage BIH zapuštene i koriste se opremom starom i više od pola vijeka, finska vojska ima najmoderni­ju opremu i naoružanje. Prema zvaničnim podacima, Finska ima oko400njem­ačkihtenko­valeopardi­i, od kojih je stotinjak moderna varijanta 2A6. Vojska je opremljena s oko 700 haubica, 700 minobacača i stotinjak

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina