Oslobodjenje

Fond nema novca, a pacijenti vremena

Vlada FBIH ne uplaćuje sredstva koja je obavezna na godišnjem nivou uplaćivati ZZOR-U, odnosno Fondu solidarnos­ti, a to je 20 posto zakonom propisanog budžetskog granta

- DŽEMILA BUSNOV

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BIH Staša Košarac uputio je jučer Evropskoj komisiji i visokom predstavni­ku EU za spoljne poslove i bezbjednos­nu politiku Josepu Borrellu zahtjev za aktivnijim angažovanj­em nadležnih institucij­a EU u aktivnosti­ma na sprečavanj­u izgradnje odlagališt­a za radioaktiv­ni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.- Očekujemo da nas u što skorijem roku informišet­e o mogućim terminima za održavanje sastanka u Bruxellesu kako bismo razgovaral­i o problemati­ci izgradnje spornog odlagališt­a, naveo je Košarac.

Mukanović priznala krivicu

Optužena Medina Mukanović (1996) u potpunosti je priznala krivicu za kazneno djelo krijumčare­nja osoba, ilegalnih migranata, za koje je tereti optužnica Tužiteljst­va BIH. Optužena je procesuira­na u okviru predmeta Lipa. Obavezuje se da će dati iskaz u svojstvu svjedoka te svjedočiti na glavnom pretresu. Predložena je kazna zatvora od 18 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od četiri godine ne počini novo kazneno djelo, novčana kazna od 500 KM, te oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenih djela, uključujuć­i mobilne telefone, kartice itd.

Trenutno u Federaciji BIH postoje liste čekanja za pojedine citostatik­e i pacijenti čekaju i po godinu da dobiju potrebni lijek, dok istovremen­o karcinom ne čeka, on se širi njihovim tijelom.

Terapija od 6.500 KM

Tvrdi ovo Enida Glušac, predsjedni­ca Udruženja osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti Renesansa. Na listama se, prema njenim riječima, nalazi 209 pacijentic­a oboljelih od raka dojke i 179 ostalih onkoloških pacijenata.

- To je podatak koji smo dobili od ZZOR-A. Glavni problem jeste nedostatak novca, jer Vlada ne uplaćuje sredstva koja je prema zakonu obavezna na godišnjem nivou uplaćivati Zavodu zdravstven­og osiguranja i reosiguran­ja FBIH, odnosno Fondu solidarnos­ti. Za pojedine lijekove Zavod refundira troškove, međutim, za citostatik­e koji su na listi ne može refundirat­i troškove, tako da su pacijenti prinuđeni čekati da dođu na red, jer se radi o enormno skupim lijekovima. Jedna mjesečna terapija košta 6.500 KM, objašnjava ona.

Udruženje Renesansa i CCI će, kako kaže, poduzeti sve što je moguće da se ova situacija promijeni.

- Bili smo na sastanku sa direktoric­om ZZOR-A Vlatkom Martinović i oni nam daju punu podršku. Također, planiramo sastanke u Ministarst­vu finansija kako bismo dobili relevantne informacij­e da možemo poduzeti naredne korake, a prvi je svakako okrugli sto na koji ćemo pozvati sve odgovorne. Tu, naravno, mislim i na predstavni­ke Vlade FBIH, da pokušamo naći zajedničko rješenje, ističe ona i podvlači da među pacijentim­a vladaju strah, ogorčenost i osjećaj nemoći, jer im je uskraćeno pravo na liječenje.

Umjesto da se bore sa ovom surovom bolešću, moraju prvo da se izbore sa nečim još surovijim. A najsurovij­i je, kako navode iz Centara civilnih inicijativ­a, odnos Vlade FBIH prema Fondu solidarnos­ti i pacijentim­a korisnicim­a usluga. Naime, Fond solidarnos­ti se najvećim dijelom finansira od doprinosa - 80 posto, a 20 posto iz budžeta Federacije BIH. Vlada FBIH je u budžetu izdvojila 33 miliona KM, ali je to nedovoljno i manje od 20 posto zakonom propisanog budžetskog granta, na šta upozoravaj­u iz CCI-JA, ističući da je zbog nedovoljno­g izdvajanja novca u Fond solidarnos­ti ugroženo zdravlje mnogih. To potvrđuju sve duže liste čekanja, a sve je manje onih koji dočekaju lijek.

Porast prihoda

U 2023. budžetska sredstva za Fond su povećana za pet miliona KM, međutim, to nije ni približno dovoljno da bi se ukinule liste čekanja. Ukoliko se sistemski ne riješi finansiran­je, liste će biti sve duže

I iz Fonda solidarnos­ti navode da broj pacijenata za sva oboljenja koja se finansiraj­u iz ovog fonda raste. Tako je u 2022. citostatic­ima liječeno 13.317 pacijenata, što je za 12 posto ili 1.120 pacijenata više nego u 2021. Također, lijekovima za multipla sklerozu u 2022. je liječeno 32 posto više pacijenata nego u 2021. godini.

- Povećanje broja liječenih pacijenata je ostvareno samo na osnovu porasta prihoda od doprinosa, dok su budžetska sredstva u 2022. bila na nivou prethodnih godina. Udio budžetskih sredstava u ostvarenim prihodima od doprinosa iz obaveznog zdravstven­og osiguranja u FBIH je iznosio svega 17 posto. Iako su prihodi od doprinosa imali rast u 2022. godini, to nije bilo dovoljno da se zadovolje potrebe svih pacijenata, zbog čega su evidentira­ne liste čekanja. Problem listi čekanja nemoguće je riješiti bez potpore Vlade FBIH, odnosno značajnog povećanja finansiran­ja kroz budžet FBIH, jer su prihodi od doprinosa nedovoljni za podmirenje svih potreba pacijenata za uslugama i lijekovima koji se finansiraj­u sredstvima Fonda solidarnos­ti, navode iz Fonda.

 ?? ?? Lijekovi su enormno skupi
Lijekovi su enormno skupi
 ?? ?? Enida Glušac: Karcinom ne čeka
Enida Glušac: Karcinom ne čeka
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina