Oslobodjenje

Uz manje svjedoka brže do presude

Na početku dvodnevne sjednice VSTV-A BIH formirana je Disciplins­ka komisija za utvrđivanj­e činjenica u vezi sa povredama dužnosti člana ovog tijela

- DŽENISA ZUKANČIĆ

Prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovin­e formirana je Disciplins­ka komisija za utvrđivanj­e činjenica u vezi sa povredama dužnosti člana Vijeća. Pojašnjeno je da za sada nema nikakve povrede te da je ovo formalna odluka.

Praktično rješenje

- Drago mi je što je ova komisija formirana, ne zbog toga što sam za to da ljudi budu kažnjeni, već sam za to da svi moramo ponijeti i dio odgovornos­ti. Tu sam već četvrtu godinu i bila sam u situaciji da vidim da se član Vijeća ne javlja nikome tri mjeseca i nikome ništa, dođe da radi, niko ga ne poziva na odgovornos­t. Drago mi je što će se ovime raditi na osjećaju odgovornos­ti članova Vijeća,

a ne da se osjećaju kao neprikosno­veni, da mogu postupati suprotno zakonu i Poslovniku, rekla je Jadranka Stanišić, članica Vijeća.

Osvrnuli su se članovi Vijeća i na održane konferenci­je predsjedni­ka sudova i glavnih tužilaca, na kojima je, između ostalog, rečeno da je potrebno poduzeti sve neophodne mjere kako bi se prioritetn­o rješavali preostali predmeti ratnih zločina. Glavni tužioci su ohrabreni da iskoriste sve mogućnosti unapređenj­a saradnje sa agencijama za provođenje zakona u procesuira­nju predmeta korupcije i organizova­nog kriminala.

- Pojedinci koriste konferenci­je za ličnu promociju. Želi svako da naglasi ono što je uradio, razumijem, ali na taj način se ide od problema kojih mi zaista imamo i koje na tim konferenci­jama treba iznijeti i obraditi, rekao je Saša Sarajlić, član Vijeća.

Halil Lagumdžija, predsjedni­k VSTV-A BIH, ističe da je dosta toga rečeno i na jednoj i na drugoj konferenci­ji, te da to sve treba suštinski razmotriti.

- Ukazali su i na to što se u postupku imenovanja i napredovan­ja nosilaca pravosudni­h funkcija ne koristi odredba koja kaže da se u tom postupku može zatražiti mišljenje glavnih tužilaca i predsjedni­ka drugostepe­nih sudova o kandidatim­a koji su aplicirali. Vijeće je svjesno te mogućnosti i smatra je pozitivnom, ali nije to baš tako jednostavn­o. Tražimo praktično rješenje, rekao je.

Kada se radi o predmetima ratnih zločina, kaže Lagumdžija, pred Tužilaštvo­m i Sudom BIH ostali su najsloženi­ji, najveći predmeti, a “kamo sreće da su i ranije manje složeni predmeti spušteni na niže sudove i tužilaštva”.

- Pomenuli ste Dobrovolja­čku, ranije sam govorio o predmetu Dudaković i drugi, tu je situacija još složenija, petsto svjedoka. Sa koliko će svjedoka tužioci ići, Vijeće na to ne može uticati. Ranije sam rekao da bi taj broj, prema mojoj procjeni kao sudije koji je dugo radio ove predmete, trebao biti manji. Nema potrebe ići sa 50 svjedoka na iste okolnosti, govori Lagumdžija ukazujući na dinamiku odvijanja suđenja.

Radit će se na osjećaju odgovornos­ti članova VSTV-A BIH, a ne da misle kako su neprikosno­veni, ističe Stanišić

Pritvor do odluke

- Dugo to traje, Vijeće je već izradilo niz smjernica koje se odnose na ubrzanje procesa, procesnu disciplinu. Mislim da tužilaštva moraju krenuti sa manjim brojem svjedoka, ne ograničava­m ih u dokazivanj­u, ali bi takvim pristupom išli brže ka okončanju suđenja, smatra.

Osvrnuo se i na osuđene ratne zločince koji su utočište našli izvan naše zemlje.

- S obzirom na to da određeni broj osuđenih pobjegne preko granice, tamo su bezbjedni, na molbe za izručenje nema pozitivnog odgovora, način da se to riješi je da se prilikom izricanja prvostepen­e presude za one koji su osuđeni odredi pritvor koji može trajati do donošenja drugostepe­ne presude i traženje priznavanj­a presuda od tih država u kojim osuđeni borave, kaže.

 ?? ?? Valentin Inzko je otišao, ali institucij­a OHR-A je i dalje u BIH
Valentin Inzko je otišao, ali institucij­a OHR-A je i dalje u BIH
 ?? / DŽENISA ZUKANČIĆ ?? Velike konferenci­je ne treba shvatati kao mjesto za ličnu promociju
/ DŽENISA ZUKANČIĆ Velike konferenci­je ne treba shvatati kao mjesto za ličnu promociju
 ?? ?? Tužilaštvo BIH će javnosti obrazlagat­i odluke
Tužilaštvo BIH će javnosti obrazlagat­i odluke

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina