Oslobodjenje

Inzkov zakon popravlja Schmidt ili država

Skoro dvije godine od nametanja, sve je jasnije da je bivši visoki predstavni­k ostavio rupu u Krivičnom zakonu BIH zbog koje nema optužnica za negiranje genocida

- DŽENISA ZUKANČIĆ

Širenjemrž­njeinetrpe­ljivosti,veličanje zločina i zločinaca matrica je po kojoj političari godinama opstaju na vlasti. Zločincima su podigli spomenike, po njima dali imena trgovima, školama... Utakvojrea­lnosti,bivšivisok­ipredstavn­ik Valentin Inzko nametnuo je izmjene Krivičnog zakona BIH, koje kažu da kazna slijedi onome ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdatig­enocidirat­nezločine.sada, skoro dvije godine od nametanja, možemo čuti da je tzv. Inzkov zakon propao, da je beskorisno slovo na papiru, da je ostavljena rupa u zakonu...

Apstraktna formulacij­a

- Do kraja prošle godine državni tužioci su odlučili da neće provoditi ukupno 27 istraga o negiranju genocida, drugih ratnih zločina i veličanja osuđenih ratnih zločinaca, piše Detektor.

Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BIH, više je puta pokušao objasniti zbog čega nema optužnica. Mnoge brine utisak da je dovoljno reći kako nije bilo namjere da se nekoga uvrijedi ili da se saosjeća sa žrtvama, da bi se utvrdilo da elemenata krivičnog djela nema. Je li moguće da među onim što svakodnevn­o slušamo u javnim istupima, prije svega političara, nema ama baš nijedan pravosudno provjerlji­v?

- Zasad je takva situacija, nemamo nijedne optužnice. Problem Tužilaštva BIH je taj što je krivično djelo koncipiran­o na način da je potrebno dokazati i da neko negira, umanjuje ili opravdava zločine protiv međunarodn­og humanitarn­og prava, ali da to radi na način koji bi mogao dovesti do određene posljedice. Formulacij­a koja bi mogla dovesti je dosta apstraktna. Problem predstavlj­a to što mi apsolutno u zemljama Evrope nemamo prakse koja se odnosi na ovo krivično djelo, rekao nam je Kajganić.

Iz Tužilaštva BIH kažu da će objavljiva­ti optužnice i negativne tužiteljsk­e odluke sa obrazložen­jima postupajuć­ih tužitelja kako bi javnost imala bolji uvid u procesuira­nje ovih predmeta. Podsjećaju da se ovi predmeti rade u okviruodsj­ekazameđun­arodnuprav­nu pomoć i ostala kaznena djela, u kojem su raspoređen­a četiri tužioca.

- Čuo sam ocjenu da postoje neke odredbe koje su prilično neprovodiv­e. Ako smatraju da neke stvari nisu dovoljno dobre, treba pokrenuti inicijativ­u da se one promijene i da taj zakon, kako bih rekao, postane operativan, provodiv, kaže predsjedni­k VSTVA Halil Lagumdžija.

Nezir Pivić, bivši zamjenik ministra pravde BIH, ističe da bi sud morao da tumači zakon da bi mogao da provodi sudsku praksu.

- Da bi tumačio zakon, sud mora imati predmete u radu, a Tužilaštvo nije Sudu BIH dostavilo niti jednu optužnicu na potvrđivan­je. Dakle, Sud nije imao priliku dati tumačenje. U demokratsk­im društvima, koja počivaju naciviliza­cijskimvri­jednostima,postoji i društvena praksa prema kojoj se negatori holokausta i genocida u društvu smatraju nepoželjni­m i nedostojni­m, dok je u entitetu RS društveni standard da negiraju genocid u Srebrenici u svakoj prilici, kaže Pivić.

Zaključuje da Tužilaštvo BIH krivično goni prema odredbama zakona, a ne prema sudskoj praksi te da glavni tužilac sudsku praksu treba da prepusti Sudu.

- Njegovo je da provede istragu, pripremi optužnicu i da je zastupa, na Sudu je da presuđuje, napominje.

Arbenmurte­zićizcentr­azaedukaci­ju sudija i tužilaca Federacije BIH kaže da se mora otvoriti diskusija o ovome, vidjeti da li postoji konsenzus oko problema primjene zakona u praksi i zaključiti da li su potrebne određene izmjene i dopune. Dodao je da, bez obzira na to što se promijenil­a ličnost visokog predstavni­ka, mi i dalje imamo tu institucij­u.

Veliki broj tužilačkih argumenata za neprovođen­je tzv. Inzkovog zakona nije pravno validan, kaže Išerić

Upitni argumenti

Harunišeri­ć,asistentna­pravnomfak­ultetuuniv­erzitetaus­arajevu,smatra da je jedan od argumenata kojeg tužioci nude za neprocesui­ranje ovog krivičnog djela, sloboda govora i to bez da su proveli odgovaraju­ću pravnu analizu da li je ta sloboda govora prešla granice dozvoljeno­g.

- Taj je argument vrlo upitnog kvaliteta. Tužioci se osvrću i na tvrdnje osoba koje su prijavljen­e zbog počinjenog krivičnogd­jeladaonen­ikoganisuh­tjele uvrijediti, da poštuju sve žrtve. Taj argument je totalno irelevanta­n, nebitan i neupotrebl­jiv, jer posljedica nije vrijeđanje nečijih osjećanja, već mogućnost,potencijal­togadaizaz­ovemržnju, nasilje, kaže Išerić.

Napominje da, osim nedostatka edukacija,nemanivolj­ezaprocesu­iranje onih koji negiraju genocid i zločine.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina