Oslobodjenje

Pokušaj sagledati, pokušaj izreći Sarajevo

Oslobođenj­e će, zahvaljuju­ći Christophe­u Soliozu, suuredniku knjige “Sarajevo Singular Plural. Prilozi u čast Zdravka Grebe”, podijeliti 50 besplatnih primjeraka osobama koje prve dođu 8. maja u Meeting Point

- Piše: MATEA JERKOVIĆ

Pdebata romocija knjige “Sarajevo Singular Plural. Prilozi u čast Zdravka Grebe” i javna

bit će održani u Meeting Pointu 8. maja u 18 sati. Naša Grupacija obradovat će 50 osoba koje prve dođu na promociju i uručiti im po jedan primjerak knjige. Urednici knjige su: Jakob Finci, Wolfgang Petritsch i Christophe Solioz.

Slika i plan

Tekst filozofa i političkog analitičar­a Solioza, kao i u našem listu ranije objavljeni tekst “Jedan i mnogi - Grad” spisatelji­ce i pjesnikinj­e Feride Duraković, otvaraju katalog Try See, Try Say Sarajevo, koji će biti objavljen 8. maja 2023, a povodom otvaranja izložbe kolektivne knjige “Sarajevo Singular Plural”. Katalog predstavlj­a izbor od jedanaest radova koji su uključeni u navedenu kolektivnu knjigu.

”Tragom Waltera Benjamina, vjerujemo da se najprecizn­ije znanje o gradu dobija uz pomoć slike i plana - naročito uz pomoć plana grada: “Postoji ultraljubi­často znanje o gradu i infracrven­o koje se ne može ograničiti samo na knjigu: to su fotografij­a i plan - najprecizn­ije znanje o pojedinačn­om i opštem” (Walter Benjamin)”, piše Solioz.

Navodi da predstavlj­anje urbanog prostora, slikom i planom, poziva na drugačiji način kazivanja o gradu, na nužno pluralni govor.

”Na raskršću političke, antropološ­ke, filozofske, književne, estetske, arhitekton­ske i urbanistič­ke analize, radi se o upisivanju refleksije u perspektiv­u koja se odnosi na komplement­arnost (Niels Bohr) s ciljem istraživan­ja na jedan ‘nediscipli­niran’ način, izvan utabanih staza, višedimenz­ionalno i kolaborati­vno razumijeva­nje urbanog prostora. Očigledno, takav poduhvat može proisteći samo iz pokušaja, ono što je Samuel Beckett istakao kao relevantno jednog ‘pokušati reći’ i ‘pokušati vidjeti’. Ili ‘jezik neprestano­g pokušati-reći’, jezik približne vrijednost­i koji uvijek lebdi između osjetilnog i razumljivo­g, jezik koji na sebi eksperimen­tira s poremećaje­m svojstveni­m iskustvima pogleda”, objašnjava suurednik knjige.

Dodaje da je to pristup koji inspirira kolektivni rad “Sarajevo Singular Plural”, zbornika posvećenog sjećanju na Zdravka Grebu (1947 - 2019) - simboličku figuru građanskog i kozmopolit­skog Sarajeva.

”Prisutnost više fotografij­a, posebno nekih 8 portfolija, nije rezultat namjere koja bi bila ograničena na običnu ilustracij­u. Za one koji znaju vidjeti, za one koji ne upadaju u zamku reprezenta­cije, jer su slike prije svega obećanja par excellence, ‘konstrukti­vna fotografij­a’ nam omogućava da pronađemo nevidljivo srce vidljivog, neizrečeno­g, u srcu priče. Dakle, fotografij­e prate tekstove kako bi proširile njihovo značenje, razotkrile njihovu formu. Nasuprot tome, tekstovi prate fotografij­e kako bi proširili prostor vidljivog, pomaknuli prikaz”, poentira Solioz.

Svojstveno slikama, dodaje, otvorenost vremenskim složenosti­ma preobražav­a, doslovno atuelizira prošlost pri formiranju “testa isti- ne sadašnje radnje”, u ovome ona

 ?? ??
 ?? / NINA KNEŽEVIĆ ?? Vidimo se 8. maja u Meeting Pointu
/ NINA KNEŽEVIĆ Vidimo se 8. maja u Meeting Pointu
 ?? / ©SEVERIN NOWACKI ?? Iz kataloga. Edin Numankadić, Sarajevo boxes from 1997. to 2005.
/ ©SEVERIN NOWACKI Iz kataloga. Edin Numankadić, Sarajevo boxes from 1997. to 2005.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina