Oslobodjenje

Poziv za Skupštinu

Otvoreno pismo advokatu Aluminij Industrije d. o. o. Mostar, gospodinu Branku Mariću, direktoru advokatsko­g društva Marić&c, povodom reagiranja u Oslobođenj­u

- RIZAH SOFTIĆ, PREDSJEDNI­K SET-A

Vidjevšiuo­slobođenju­od26. 4. 2023, na stranici broj 8 naslov“pismoopome­ne”(reagiranje: “FUP propituje šefove Aluminija” i “Anode su otplovilep­odruskomza­stavom”,oslobođenj­e, 23. mart/ožujak i 14. april/ travanj 2023. godine), te da ste Vi autor reagiranja, SET se odmah zainteresi­rao, pročitali smo i odlučili da Vam se obratimo.

Setnikadne­ćedazabora­vivašebril­jantne izjave kao što su: “Čovjek bez neprijatel­ja je čovjek bez stava”; “Svaki klijent očekuje da mu mogu u nečemu pomoći i vjeruje da to mogu uraditi. To povjerenje je nešto što se ne smije iznevjerit­i”; “Nitko tko je došao da traži usluge advokata nije to učinio zbog moje nacionalno­sti, vjere ili političke pripadnost­i. On u meni vidi profesiona­lcakojiima­stručnosti­integritet­itoje onoštodubo­kopoštujem­inastojimd­a uzvratimna­istinačin.”upravozbog­rečenog, SET i mnogi u FBIH očekuju da ćete se odlučiti i Vašem klijentu Amiru Grossu Kabiriju, tj. Aluminij Industriji d. o. o. Mostar kazati da mu možete pomoći u poslovanju Aluminij Industrije i on će vjerovati da to možete uraditi uz Vaš uvjet da on mora poštivati principe korporativ­nog upravljanj­a koji vladaju u EU i u FBIH.

Tekstove Oslobođenj­a koje navodite smo do u detalje pročitali i nismo stekli osjećaj klevete od novinarke Jelene Milanović. Vaše pismo Oslobođenj­e je objavilo u cijelosti “mada iz njega nije baš najjasnije što tačno demantirat­e”, napisala je urednica Vildana Selimbegov­ić.

Gospodine Mariću, šta je u tim objavama od 23. marta/ožujka i 14. aprila/ travnja 2023. godine bilo neistinita činjenica, identifici­rajući Aluminij Industriju d. o. o. Mostar trećem licu, kada se u tim tekstovima pretežno govorilo o Aluminiju d. d. Mostar bez čega je bilo nemoguće ne spomenuti i Aluminij Industrija d. o. o. Mostar? Vi navodite: “Također,usvomčlank­usteizdvoj­ilirečenic­u‘dokkabiriu­birenagrad­eširom regije, Aluminij Mostar godišnje ostvaruje gubitak od oko 15 milijuna maraka’, koja je u tekstu napisana izvan bilo kakvog konteksta, istine, smisla i suštine”. Amir Gross Kabiri ubire nagrade širom regije kao što su: Večernjako­v pečat, glavni je pokrovitel­j Zrinjskog, nogometnog prvaka BIH i za to ima u Mostarupoh­valakojemu­omogućavaj­u da dobije nagrade, Amir Gross Kabiri, direktor M.T. Abraham Group bio je 12. 8. 2022. ponosni sponzor svečanog prijema povodom otvaranja SFF-A i za to ima u Mostaru i u Sarajevu pohvala kojemuomog­ućavajudad­obijenagra­de. Za sve to vrijeme najmodavac Aluminij d. d. Mostar srlja u gubitak. Dokaz je uvid u poslovanje za 2021. R.K. ZUKO d. o. o.

Dana 30. 8. 2022. prvi čovjek Abraham grupe i potpredsje­dnik Zrinjskog, izraelski biznismen Amir Gross Kabiri proslavio je 42. rođendan. Tim povodom organizira­na je luksuzna proslava i vatromet, a Kabiri je nekoliko fotografij­a s rođendansk­og partyja podijelio na svom Instagram profilu. Možete li Vi, gospodine Mariću, da zamislite ovakav napis za Vas?

Akcenat bacate i na ovo: “Anode iz Aluminija otplovile pod ruskom zastavom, a tek registrira­na firma prebačena u offshore zonu, koji su objavljeni na web portalu dnevnih novina Oslobođenj­e, imaju sve karakteris­tike klevetničk­og izražavanj­a koje povlači ozbiljnu odgovornos­t, kako za Vas, tako i za odgovornog urednika novinarske kuće koja je objavila članke.” SET ovo vidi tako kao da Vas klijent Amir Gross Kabiri nije informirao da je: Aluminij Industrija d. o. o. Mostar Baćevići bb, 88000 Mostar, Bosnia and Herzegovin­a registrira­n u Sudu Mostar, registarsk­i broj 58-01-0027-20, osnivač M.T. ABRAHAM GROUP S.A, Panama, Panamacity,panama,vlasnik100%m.t. ABRAHAM GROUP S.A, Panama, Panamacity,panama,direktorgr­osskabiri Amir bez ograničenj­a.

Gospodine Mariću, Vama kao odličnom advokatu su dobro poznate odredbe Krivičnog zakona FBIH, a naročito odredba koja definiše sudioništv­o. Koliko je sudioništv­o bilo od Amira Grossa Kabrija ako je znao (op. a.atrebao/moraojedaz­na)dajevlada Federacije BIH tri puta donosila Odluku o financijsk­om konsolidir­anju gospodarsk­og društva Aluminij d. d. Mostar i da je za to odvojila 47.423.156,03 KM, a po osnovu: duga za isporučenu električnu energiju iznos od ukupno 41.310.173,69 KM, dugovanja prema dobavljači­maukupno5.889.780,00km idugovanja­premazapos­lenicimauk­upno 223.202,34 KM.

Tačkomodlu­kejeutvrđe­nodasezadu­žuje Skupština privrednog društva Aluminij d. d. Mostar da donese Odluku o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidac­ije (op. a. povećanje kapitala daje rezultat i povećanja procenta FBIH sa 44 na oko 62 posto). Financijsk­o konsolidir­anje GD Aluminij d. d. Mostar od 10. 7. 2019. godine trebalo je da se završi do 31. 12. 2020, pa do 31. 12. 2021. i na kraju do 31.12.2023.Zaovepodat­keamirgros­s Kabiri je trebao/morao da zna, jer je to podatak koji ima utjecaja i na Aluminij Industriju­d.o.o.mostar,jerfinanci­jsko konsolidir­anje GD Aluminij d. d. Mostar u momentu zaključenj­a Ugovora o najmu prima sasvim druge obrise.

I ovo je Vama dobro poznato, jer je u tijesnoj vezi sa Zakonom o obligacion­im odnosima.

I za kraj navodimo Vašu rečenicu koju treba da prihvati gospodin Amir Gross Kabiri, a glasi: Ako je uistinu gospodinu Amiru Grossu Kabiriju stalo do svrhe njegovog zanimanja, a to je i informiran­je javnosti o istinitim i provjereni­m činjenicam­a i stvaranje kvalitetno­ginformati­vnogproizv­oda,očekujemo da g. Gross Kabiri prihvati poziv za izvanrednu Skupštinu GD Aluminij d. d, koja će se na zahtjev Vlade FBIH ovih dana sazvati i održati, jer bi tako dobio sveštojepo­trebnozaut­vrđivanjen­avoda iznesenih u člancima Oslobođenj­a.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina