Oslobodjenje

Šta smo, gdje

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Vlada Srbije kao po komandi usvaja prijedlog predsjedni­ka za moratorij na oružje, dok građani ističu da je vlast kriva za katastrofa­lno stanje

Dan posle stravične tragedije u kojoj je sedmak ubio osam školskih drugova i domara, a šestoro dece teško ranio, Srbija je u suzama, ali sve gnevnija i upitanija ko je za ovo odgovoran i da li se cela nesreća mogla sprečiti.

Kako su nam to za sve što nam se dogodilo krive, kako će se izraziti ministar prosvete Branko Ružić, “zapadne vrednosti”? Kako je moguće da je spisak lica za likvidacij­u i plan ulaska u školu kako bi ih što lakše ubio pronađen na dečakovom radnom stolu, a da niko, ni roditelji ni nastavnici u školi nisu primetili da ovo dete nešto priprema? I kako to, ako sistem baš ništa nije kriv, a posebno aktuelna vlast, samo dan posle, u tri škole u Srbiji učenici primenjuju model nasilja? To je samo deo pitanja koje juče postavljaj­u građani na protestu, ali i one hiljade ljudi okupljenih oko škole “Vladislav Ribnikar”, gde se dogodila ova nesreća, a gde građani juče ostavljaju igračke i pale sveće u pomen nastradalo­j deci.

Novi slučajevi

U međuvremen­u, dan u dve škole počinje krajnje traumatičn­o – u Obrenovcu dečak vadi plastični pištolj iz torbe i maše njime ka školskim drugovima, nakon čega je njegov otac uhapšen, dok u Beogradu u još jednoj osnovnoj školi dete donosi spisak sa imenima osoba koje želi da ubije. Kasnije tokom dana, bivša učenica gimnazije “Ruđer Bošković” nožem napada i povređuje učenika i nastavnicu u toj školi.

Vrijeme je da predsjedni­k države počne da promoviše kulturu dijaloga i uvažavanja, a ne tjeskobe i straha

 ?? ?? Medicinsko osoblje nosi transparen­te: “I mi smo zdravstvo!”
Medicinsko osoblje nosi transparen­te: “I mi smo zdravstvo!”
 ?? ?? Prosvjetar­i žele uređen sistem
Prosvjetar­i žele uređen sistem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina