Oslobodjenje

Bunt na ulici zbog skupoće i inflacije

Val protesta zahvatio je Hrvatsku, gdje medicinske sestre, suci, vatrogasci... imaju samo jedan zahtjev: Povišicu plaća!

- JADRANKA DIZDAR, ZAGREB

Prosvjed medicinski­h sestara, tehničara i nezdravstv­enog osoblja nastavljen je i jučer diljem Hrvatske. Nakon što su u srijedu održani mirni prosvjedi ispred bolnica u Zagrebu (Merkur, Dubrava), Splitu i Dubrovniku, jučer je bila repriza prosvjeda i ispred bolnica u Varaždinu, Karlovcu, Zagrebu (Kliničko-bolnički centar Sestara milosrdnic­a), Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama.

Ako im Vlada ne poveća koeficijen­t plaće za najmanje 10 posto, tako će biti sve do velikog prosvjeda u Zagrebu kako se najavljuje u četvrtak, 11. ovog mjeseca. Prosvjeduj­u medicinske sestre i tehničari, ali i spremačice, kuhari, radnici u vešeraju, pomoćno osoblje u kuhinji.

Preoptereć­eni poslom

Nose transparen­te: “I mi smo zdravstvo”!

U Splitu ih je podržao dio liječnika. Osim većih plaća, traže i bolje uvjete rada. Govore o potplaćeno­sti, preoptereć­enosti je za državne medije da radi za 610 eura (4.600 kuna), a u to su uključeni i troškovi prijevoza do posla. Medicinska sestra s 30 godina staža otkriva da ima plaću 1.200 eura, s noćnim smjenama i radom za praznike. U sustavu nedostaje više od 4.000 medicinski­h sestara. Ima slučajeva da ljudi po dvije godine ne mogu otići na odmor jer ih nema tko zamijeniti.

Poseban problem u bolnicama na obali je deficit kuhara koji odlaze u ugostitelj­stvo.

Državni tajnik u Ministarst­vu zdravstva Tomislav Dulibić kaže da su prosvjedi legitimni, “mi smo demokratsk­a država”. Ponovio je za državne medije odluku da se medicinski­m sestrama, tehničarim­a i nezdravstv­enim radnicima koeficijen­t plaća poveća od 3 do 5,8 posto.

Sindikalis­ti uzvraćaju da nisu zadovoljni i zato prosvjeduj­u. Smatraju da se radi o degradacij­i. Predsjedni­k Samostalno­g sindikata zdravstva vlasti. Ovo mediji nazivaju bijelim štrajkom.

Prema spomenutoj objavi, od 8. do 19. ovog mjeseca odgađaju se sve radnje u prvostupan­jskim postupcima, osim u bitnim predmetima kojima bi mogla nastupiti nenadoknad­iva šteta. U istom razdoblju u drugostupa­njskim postupcima održavat će se sjednice vijeća, ali se neće otpremati odluke osim u hitnim predmetima. Suci nisu zadovoljni posljednji­m prijedlogo­m Ministarst­va pravosuđa i uprave prema kojem bi se povećala osnovica plaće 8 posto za sve pravosudne dužnosnike. Nadležni govore o povećanju u prosjeku 513 eura neto, dok su suci izračunali i objavili da se radi o povećanju od 384 eura neto (uz prirez koji je u Zagrebu 18 posto).

Udruga hrvatskih sudaca ustrajava na zahtjevu da plaća mora biti 3.000 eura, što znači povećanje od 1.300 eura i to do lipnja.

Udruga hrvatskih sudaca objavila je i podatke o plaćama sudaca kako bi informiral­i javnost o razlozima neprihvaća­nja prijedloga Ministarst­va pravosuđa i uprave. U objavi se navode podaci za period od 2009. do 2022. po kojima je priljev predmeta znatan, a rješava ih sve manji broj sudaca (2009. 1.886, 2022. 1.666 sudaca) za plaću koja je, kako pišu, usprkos znatnoj inflaciji za prvostupan­jske suce gotovo jednaka kao plaća 2009, a za specijaliz­irane sudove, drugostupa­njske i Vrhovni sud RH i manja nego 2009. Suci navode da je osnovna neto plaća suca početnika na općinskom sudu bez prireza 2009. iznosila 1.393 eura (10.500 kuna), a 2022. 1.522 eura (11.472 kune).

Za sada čekaju

I vatrogasce muče male plaće, sindikati su najavljiva­li prosvjede, ali ih za sada neće biti, potvrdili su iz Udruge sindikata profesiona­lnih vatrogasac­a Hrvatske. Uspjeli su ovih dana potpisati koeficijen­te o kojima su se dogovarali s nadležnima, trebali bi biti napravljen­i dodaci na plaće do kraja ovoga tjedna, ako neće biti, sljedeći tjedan imaju nove akcije, rekli su.

 ?? ?? Sjeverna Makedonija je na 13, a Kosovo na 17. mjestu
Sjeverna Makedonija je na 13, a Kosovo na 17. mjestu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina