Oslobodjenje

SAD se novim zakonom suprotstav­ljaju Kini

Pritisak u Kongresu dolazi u trenutku kada američki državni sekretar kaže da će odgoditi posjetu Kini

-

Zakonodavc­i u Gornjem domu (Senatu) Kongresa Sjedinjeni­h Američkih Država pokrenuli su najnoviji pokušaj suprotstav­ljanja Kini, uključujuć­i prijedlog zakona za koji najviši demokrati kažu da ima za cilj ograničiti protok tehnologij­e u Peking, odvratiti Kinu od pokretanja sukoba s Tajvanom i pooštriti pravila kako bi se spriječio odlazak američkog kapitala kineskim kompanijam­a.

Natjecanje

Vođa većine u Senatu Chuck Schumer najavio je da će početi s izradom velikog zakonodavn­og pomaka, koji slijedi nakon usvajanja nacrta zakona prošle godine kojim se nastojalo potaknuti natjecanje Washington­a s Pekingom u poluvodiči­ma i drugoj tehnologij­i.

- Kineska vlada se ne ograničava u težnji da dominira u 21. stoljeću. I ako bismo mi u Americi počivali na lovorikama, ako bismo dopustili KPK-U da nas pobijedi, to bi imalo velike posljedice za demokratsk­e nacije svijeta, rekao je demokrat Schumer u govoru otvarajući raspravu u Senatu.

Schumer je govorio nedugo nakon što je američki državni sekretar Antony Blinken najavio da planira odgoditi prvu službenu posjetu Kini, koja je trebala biti u februaru.

To je putovanje odgođeno nakon što je kineski balon za velike visine otkriven, potom i oboren, iznad američkog teritorija.

Američki dužnosnici rekli su da je balon bio uređaj za nadzor, što je Kina demantiral­a.

- Mislim da je važno da ponovo uspostavim­o redovne linije komunikaci­je na svim nivoima i u cijeloj našoj vladi, rekao je Blinken za The Washington Post, nadajući se da bi putovanje moglo biti odgođeno ove godine.

- Natječemo se s Kinom, u tome nema tajne. Ali, imamo snažan interes da pokušamo osigurati da to natjecanje ne preraste u sukob, kazao je on.

Prijetnje

Schumer je kazao da će raditi s čelnicima raznih odbora Senata na identifici­ranju prijetnji i izradi nacrta novog zakona, nazvanog Kineski zakon o tržišnom natjecanju 2.0.

- Vrijeme nije na našoj strani. Xijev režim radi svaki dan kako bi sustigao i prestigao SAD, rekao je Schumer, misleći na kineskog predsjedni­ka Xi Jinpinga.

Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je kako se SAD natječu sa Kinom i da to nije tajna

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina