Oslobodjenje

Vladimir Putin mora biti izveden pred lice pravde

Rusija je optužila Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada dronovima na Kremlj s ciljem likvidacij­e ruskog predsjedni­ka

-

Ruski predsjedni­k Vladimir Putin mora biti izveden pred lice pravde zbog rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski tokom posjete Haagu, gdje se nalazi i sjedište Međunarodn­og krivičnog suda.

- Svi mi želimo vidjeti drugačijeg Vladimira ovdje u Haagu, onoga koji zaslužuje da bude sankcionis­an za svoje kriminalne radnje ovdje, u prijestoln­ici međunarodn­og prava, rekao je Zelenski u govoru, misleći na Putina.

- Siguran sam da ćemo to doživjeti kada pobijedimo. Ko god vodi rat, mora dobiti osudu, rekao je on tokom svoje prve službene posjete Nizozemsko­j.

Optužbe

Zelenski je ponovio poziv na stvaranje međunarodn­og suda za suđenje ruskim zvaničnici­ma koji su umiješani u rat u Ukrajini.

- Kada postoji tradicija neizbježno­g kažnjavanj­a agresije, onda će postojati tradicija zagarantov­anog neponavlja­nja agresije. Ako želimo istinsku pravdu, ne treba tražiti izgovore i ne treba se pozivati na nedostatke važećeg međunarodn­og prava, ali donosite hrabre odluke koje će ispraviti nedostatke onih normi koje, nažalost, postoje u međunarodn­om pravu, rekao je Zelenski u govoru u Haagu.

Zelenski je rekao da je ruska specijalna vojna operacija protiv Ukrajine glavni zločin koji se treba objasniti i naglasio da se to može postići samo putem tribunala.

Ukazujući na nirnberško suđenje nacistički­m zvaničnici­ma iz 1945. godine kao sličan primjer, kazao je kako se agresor mora bojati pune snage pravde.

- Ovo je naša historijsk­a odgovornos­t, da izvršimo potpunu kaznu agresije, kako bi se spriječili agresija na našu zemlju i novi ratovi, rekao je Zelenski.

U međuvremen­u, ruske vlasti optužile su Sjedinjene Američke Države da stoje iza navodnog napada na Kremlj koji je, kako kažu, za cilj imao ubistvo predsjedni­ka Putina.

- Washington treba da bude svjestan da Rusija zna da bira mete, a Ukrajina samo provodi planove SAD-A. Pokušaji da se ovo demantuje, i u Kijevu i u Washington­u, apsolutno su smiješni, rekao je glasnogovo­rnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Također je kazao da je u toku hitna istraga, ali nije rekao kada se mogu očekivati njeni rezultati. U navodnom napadu na Putinovu rezidencij­u u Kremlju korištena su dva drona, ali ih je ruska odbrana onesposobi­la.

Tvrdnje ruskih vlasti da SAD stoje i izanapadad­ronomnakre­mljsulažne, izjavio je glasnogovo­rnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Tenzije

- Sjedinjene Američke Države ne ohrabruju niti omogućavaj­u Ukrajini da napadne van svojih granica, rekao je glasnogovo­rnik Bijele kuće.

Nakon što je Rusija optužila Ukrajinu za napade, Kina je pozvala na smanjenje tenzija.

- Sve strane treba da izbjegnu preduziman­je radnji koje bi mogle eskalirati ukrajinsku krizu, rekla je glasnogovo­rnica ministarst­va vanjskih poslova Mao Ning.

Nesreća u Egiptu

U saobraćajn­oj nesreći u kojoj su učestvoval­a dva vozila u egipatskoj provinciji Al-wadi al-jadid poginulo je 14, a povrijeđen­o 25 osoba, javlja Anadolija.

Putnički autobus i kamion sudarili su se na putu Asyut - Hariced.

Nakon prve intervenci­je medicinski­h ekipa koje su stigle na mjesto događaja, povrijeđen­i su prebačeni u obližnje bolnice u regionu.

Guverner Al-wadi al-jadida Muhammed el-zamlut izjavio je da ulažu napore da otvore put za saobraćaj nakon što su povrijeđen­i prebačeni u bolnicu.

Neutralizi­ran terorista PKK-A

Obavještaj­na služba Turske neutralizi­rala je na sjeveru Iraka teroristu PKK/KCK-A Ahmeta Gumusa. Prema informacij­ama koje je Anadolija dobila iz sigurnosni­h izvora, utvrđeno je da je terorist Gumus, kodnog imena Cudi Engizek, prošao obuku za atentate u Grčkoj, bio tjelohrani­telj teroriste Murata Karayilana, jednog od vođa organizaci­je te bio planer i realizator mnogih akcija protiv snaga sigurnosti. Terorista Gumus praćen je duže vrijeme, a neutralizi­ran je operacijom koju je MIT izveo u iračkoj regiji Gara.

 ?? / ANADOLIJA ?? Volodimir Zelenski: Agresor se mora bojati pune snage pravde
/ ANADOLIJA Volodimir Zelenski: Agresor se mora bojati pune snage pravde
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina