Oslobodjenje

Lokalni izbori u Engleskoj

Prvi put su glasači u ovoj zemlji na biračkim mjestima morali pokazati ličnu kartu s fotografij­om

-

Širom Engleske jučer su održani lokalni izbori na kojima se odlučivalo o više od 8.000 odbornički­h mjesta u 230 lokalnih samouprava. Izbori su prvi značajniji test za premijera Rishija Sunaka nakon godine u kojoj su se vladajući konzervati­vci suočili s nizom skandala, štrajkova i ekonomskim haosom.

Izbori predstavlj­aju i jednu od posljednji­h prilika za mjerenje podrške javnosti pred izbore na nacionalno­m nivou koji se očekuju sljedeće godine. Bit će to prvenstven­o prilika da glavna opoziciona Laburistič­ka stranka procijeni da li će prednost koju uživa u anketama pretočiti u izborne pobjede.

Prema novom Izbornom zakonu, prvi put su glasači u Engleskoj na biračkim mjestima morali pokazati ličnu kartu s fotografij­om prije nego popune glasački listić.

Međutim, prošlosedm­ično istraživan­je agencije Yougov pokazalo je da četvrtina birača nije svjesna te promjene.

Sunak, koji je preuzeo mjesto šefa vlade prošle godine nakon mandata Borisa Johnsona, koji je bio obilježen skandalima i haotičnim privrednim politikama koje je skupo platila i Liz Truss, ima za glavnu zadaću stabilizir­ati britansku privredu.

Međutim, njegova stranka teško da će postići željeni rezultat na ovim izborima, štoviše, prognoze govore da će pretrpjeti poraz.

Laburisti su 15 postotnih poena u vodstvu pred konzervati­vcima i očekuju da će se vratiti na vlast u središnjoj Engleskoj i na sjeveru, dok Liberalni demokrati očekuju da će napraviti dobar rezultat na jugu Engleske.

Rezultati koji se očekuju danas neće direktno utjecati na vladavinu Rishija Sunaka jer neće dovesti do promjene većine u nacionalno­m parlamentu.

 ?? / EPA ?? Izbori su test za premijera Rishija Sunaka
/ EPA Izbori su test za premijera Rishija Sunaka

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina