Oslobodjenje

Bh. tradicija u čarobnom Istanbulu

Đaci i nastavnici OŠ “Mustafa Busuladžić” posjetili su školu “Vedide Baha Pars Ortaokulu”

- E. Z. B.

U okviru projekta Moj izbor je turski i godišnjim programom rada OŠ “Mustafa Busuladžić” za školsku 2022/2023. organizova­na je posjeta bratskoj školi “Vedide Baha Pars Ortaokulu” u Istanbulu, gdje je boravilo šest učenika i tri nastavnika: Kemal Bjelak, nastavnik Turskog jezika, Irma Subašić, nastavnica Bosanskog jezika, Amra Memić učiteljica, te direktor Duran Mrnđić i pedagogica Alma Kulić.

- Učenici su tokom posjete usavršaval­i turski jezik družeći se sa turskim prijatelji­ma, prisustvov­ali su časovima u školi i informisal­i se o turskom obrazovnom sistemu. Posebna atrakcija su bili roboti koje su napravili učenici na časovima robotike koji se s nastavnici­mapriprema­juzaevrops­katakmičen­ja iz ove oblasti na kojima su već osvajali visoka mjesta. Nakon toga smo posjetili Ministarst­vo za obrazovanj­e za oblast općine Fatih, gdje nas je srdačno dočekao ministar Mudzib Kna, rekao nam je Duran Mrnđić, direktor OŠ “Mustafa Busuladžić”, koji je domaćinima zahvalio na dobrodošli­ci i gostoprims­tvu, te uručio ministru mali znak pažnje. Sarajevski učenici su vršnjake upoznali sa dijelom bosanske tradicije kroz interpreti­ranje sevdalinki. Obišli su i najznačajn­ije historijsk­e i kulturne znamenitos­ti Istanbula i krstarili Bosforom.

Poseban događaj i emocije je probudila posjeta Udruženju “Turkiye Bosna Sancak”, koje okuplja Bošnjake koji su emigrirali u Tursku iz BIH i Sandžaka.

- Upoznali su nas sa radom ovog udruženja, osnovanog 1989. Od tada do danas održavaju čvrste veze sa matičnim zemljama kroz različite humanitarn­e i kulturne projekte, dodao je Mrnđić.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Učenici su uljepšali svečanu sjednicu
/ DIDIER TORCHE Učenici su uljepšali svečanu sjednicu
 ?? ?? Prijateljs­tvo je povezalo dvije škole
Prijateljs­tvo je povezalo dvije škole

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina