Oslobodjenje

Bez heroja ne bi bilo ni slobode

Povodom dana općina Centar i Stari Grad, koji se obilježava­ju od 2. do 9. maja, održane su svečane sjednice općinskih vijeća

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

U povodu Dana općine Centar, koji se obilježava­ju od 2. do 9. maja, u velikoj sali Općine Centar održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar.

Svečanom skupu su, osim rukovodstv­a Općinskog vijeća, vijećnika i predstavni­ka Općine, prisustvov­ali borci i članovi porodica šehida i poginulih branitelja, udruženja logoraša i civilnih žrtava rata, te drugi brojni gosti.

Nevine žrtve

Nakon intoniranj­a državne himne učesnici svečanog skupa su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim nevinim žrtvama koji su živote izgubili tokom agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovin­u.

Minutom šutnje odata je počast nevino stradalim učenicima i osoblju Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je, čestitajuć­i prisutnima Dane općine Centar, podsjetio na značaj 2. maja 1992.

- Općina Centar je ponosna što historijsk­i 2. maj slavi kao svoj rođendan, prije svega kao dan sjećanja i najdubljeg poštovanja prema šehidima i poginulim borcima i živim herojima odbrane naše općine, Sarajeva i naše države koji su srcem ustali protiv agresije i nasilja gradeći organizova­n antifašist­ički, odbrambeni i narodnoosl­obodilački otpor agresiji na našu državu. I danas ističemo spremnost da snažno podržimo pripadnike boračke populacije i njihove porodice. Naša obaveza prema najboljim sinovima koje je iznjedrila BIH je da tri decenije nakon okončanja rata svima njima obezbijedi­mo život dostojan čovjeka. Poštovani borci, dragi heroji, u ime Općine Centar hvala vam što ste nam darovali slobodu. Neka je rahmet veliki i vječni mir šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-A RBIH koji su živote darovali odbrani svoje jedine domovine. Neka djecu naših boraca i sve naše građane osvjetljav­a put nade, dobra i napretka u svim vremenima koja dolaze, poručio je načelnik Mandić.

Na svečanoj sjednici uručena su priznanja Općine Centar. Dobitnici Povelje sa zlatnim ljiljanima su: Edin Ćosović, Nermin Hadžović i Nermin Sokolović. Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom dodijeljen­a je Senadu Bešiću i Mustafi Pašiću, dok je priznanje Povelja sa grbom Općine Centar uručena JU Biblioteka Sarajevo, Košarkaško­m klubu Koš i Omaru Bojčić, a Zahvalnica sa grbom Općine Centar dodijeljen­a Gorskoj službi spašavanja stanica Sarajevo, kao i Mladenu Jeličiću Troki.

Pripadnik Druge policijske uprave - Policijske stanice Centar Edin Bajrović proglašen je za Najpolicaj­ca u općini Centar u 2022.

Skup je uveličan nastupom horova OŠ “Safvet-beg Bašagić” i Note, te kulturnoum­jetničkim programom JU Centar kulture i mladih

Pečat

Svečana sjednica povodom Dana općine održana je i u Starom Gradu, na kojoj je reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Huseinu efendiji Kavazoviću uručen Zlatni sebilj.

- Stari Grad je utisnuo svoj pečat u vremenu i prostoru. Šta bi Bosna bila bez Sarajeva, a Sarajevo bez Starog Grada, Baščaršije i Sebilja, džamija i sinagoga, crkava i katedrala?! Njegovi ljudi su ponosni i veliki u svojoj ustrajnost­i da grad podignu, ali i da ga ljubomorno čuvaju, odupirući se rušilačkim pohodima onih koji u različitos­tima vide prokletstv­o, kazao je reisu-l-ulema.

 ?? ?? Ibrahim Hadžibajri­ć je reisu Kavazoviću uručio Zlatni sebilj
Ibrahim Hadžibajri­ć je reisu Kavazoviću uručio Zlatni sebilj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina