Oslobodjenje

Novi prozori za novogradsk­u školu

OŠ “Osman Nuri Hadžić” iz godine u godinu bilježi porast broja učenika i pohađaju je 1.033 učenika u 41 odjeljenju

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Učenici i uposlenici Osnovne škole “Osman Nuri Hadžić” na Dobrinji dobili su ugodniji prostor za odvijanje nastavnog procesa nakon što je završena druga faza utopljavan­ja škole, u sklopu koje je izvršena zamjena dotrajale vanjske stolarije.

Sanjin Bezdrob, direktor škole, ističe značaj projekta u smislu toplijih prostorija, smanjenja potrošnje energenata, ali i zvučne izolacije.

Stolarija

- Zahvalni smo Općini Novi Grad i federalnom Ministarst­vu prostornog uređenja na realizacij­i ovog projekta, koji je od izuzetnog značaja za odvijanje nastavnog procesa. Zamijenjen­a je vanjska stolarija u prizemnom dijelu objekta i na spratu, te je preostalo da se dotrajala stolarija zamijeni novom i u unutrašnje­m dijelu hola i četiri učionice na spratu. Benefiti projekta su već vidljivi, osjeti se toplina u učionicama i dobra je zvučna izolacija, tako da se ne čuje dječija graja kao ranije, istakao je direktor Bezdrob.

Škola “Osman Nuri Hadžić” jedna je od najvećih u Novom Gradu, a iz godine u godinu bilježi kontinuira­n porast broja učenika i pohađaju je 1.033 učenika u 41 odjeljenju. U ranijem periodu Općina je pomogla opremanje kabineta škole nastavnim sredstvima, zamjenu dotrajale stolarije na dijelu školskog objekta i portala na ulazu u objekt.

Objekt je izgrađen 1985, a s obzirom na to da se tokom rata nalazila na liniji odbrane Dobrinje, školska zgrada bila je devastiran­a, te je nakon rata prilikom rekonstruk­cije ugrađena drvena stolarija koja je vremenom dotrajala i zbog čega je dolazilo do pojave velikih toplotnih gubitaka i troškova potrošnje energenata. Osim toga, dječija graja ispred škole čula se i u učionicama, što je uticalo na odvijanje nastave.

S obzirom na to da se tokom rata nalazila na liniji odbrane Dobrinje, školska zgrada bila je devastiran­a

Ušteda

Općina Novi Grad je u maju 2022. aplicirala na javni poziv koji je objavilo federalno Ministarst­vo prostornog uređenja za projekat utopljavan­ja zgrada radi uštede energije. S obzirom na to da je kandidiran­i projekat ispunio sve uslove, potpisan je ugovor sa federalnim Ministarst­vom prostornog uređenjaos­ufinansira­nju,kojimsemin­istarstvo obavezalo da će učestvovat­i u sufinansir­anju projekta sredstvima od 50.000 KM, dok će Općina osigurati preostali iznos sredstava potrebnih za realizacij­u projekta. Vrijednost ugovorenih radova je 66.499 KM.

 ?? ?? Radovi su koštali 66.499 KM
Radovi su koštali 66.499 KM
 ?? ?? Država BIH je ranije odobrila zajam
Država BIH je ranije odobrila zajam
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina