Oslobodjenje

Trgovac stolnjacim­a varao građane

Ferhatović je u zabludu doveo dvije osobe govoreći im da mu je potreban novac za majku i liječenje djeteta

- A. B. Č.

Adriano Ferhatović, policiji poznat kao trgovac stolnjacim­a koji vara građane, optužen je za prevaru, odnosno da je doveo u zabludu dvije osobe govoreći im da mu je potreban novac za majku kojoj su amputirane noge, kao i za liječenje bolesnog djeteta. Prema optužnici koju je podiglo prijedorsk­o Tužilaštvo, on se tereti da je 4. februara 2021. u Kostajnici došao u kuću oštećenog i prevario ga pričom da ga je pozdravila njegova bolesna majka Azra, koja mu šalje stolnjake.

Klečanje i sažaljenje

U optužnici se navodi da je Ferhatović kazao da mu se majka nalazi u Zagrebu i da su joj odrezane obje noge.

- Rekao je da im njegova majka šalje stolnjake koje je poredao po kuhinjskom stolu u kući, govoreći da navedeni stolnjaci vrijede 1.500 eura. Oštećenom je rekao da mu da 300 KM iako oštećeni do tada nikada nije vidio optužnog niti poznaje njegovu majku. Oštećeni je ipak povjerovao u priču i iz sažaljenja optuženom dao 50 KM, dok je ostatak novca držao u ruci. Nakon toga je optuženi iz ruke oštećenog uzeo još 100 KM u novčanicam­a od 50 KM, a potom kleknuo i molio oštećenog da mu da još 50

KM za gorivo. Zbunjen ovakvim postupanje­m, oštećeni je to i učinio, a na ovaj način optuženi je pribavio sebi protivprav­nu imovinsku korist od 200 KM, stoji u optužnici. Ferhatović je u toku 2020. u Kostajnici u kući još jedne osobe oštećenog prevario da skuplja novac za liječenje bolesnog djeteta.

Prisvojio novac

- Rekao mu je da je njegova majka tu živjela iako oštećeni do tada nikada nije vidio optuženog niti poznaje njegovu majku. Ipak je nasjeo na priču iskusnog prevaranta i iz sažaljenja mu dao 50 KM, te je on otišao sa prisvojeni­m novcem. Optuženi je lažnim prikazivan­jem činjenica doveo drugog u zabludu da nešto učini na štetu svoje imovine, čime je počinio produženo krivično djelo prevara, navodi se u optužnici. Ferhatović­a su i ranije hapsili zbog prevare.

 ?? ?? Istragu je okončalo prijedorsk­o Tužilaštvo
Istragu je okončalo prijedorsk­o Tužilaštvo
 ?? ?? Istragu protiv 48-godišnjaka vodi banjalučko Tužilaštvo
Istragu protiv 48-godišnjaka vodi banjalučko Tužilaštvo
 ?? ?? Osumnjičen­i je priveden na ispitivanj­e
Osumnjičen­i je priveden na ispitivanj­e

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina