Oslobodjenje

Pjesme koje slave pa

U Sarajevo stiže Tršćanski partizansk­i zbor “Pinko Tomažič”, koji djeluje već pola stoljeća i do sada je imao preko 1.000 nastupa širom svijeta

- Piše: NISAD SELIMOVIĆ

U okviru programa Dani Kantona Sarajevo 2023, na pozorišnom Trgu Susan Sontag sutra navečer u 20 sati bit će održan jedan vrlo poseban koncert koji bi nas mogao vratiti u neka davna vremena. Naime, u Sarajevo stiže poznati Tršćanski partizansk­i zbor “Pinko Tomažič”, za čije nastupe se često traži karta više. Oni će u glavnom gradu Bosne i Hercegovin­e nastupiti zajedno sa horom Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i kamernim mješovitim horom KUD “Lola”.

Najveći slovenski partizansk­i zbor važan je kulturni segment slovenske zajednice u Italiji koji izvodi pjesme NOB tematike s naglaskom na jugoslaven­ske i slovenske partizansk­e borbe. Od svog osnivanja (1972) zbor je izmijenio više od 500 članova, što pjevača, što kompozitor­a. Zbor je imao više od 1.000 nastupa širom svijeta, a u postjugosl­avenskom razdoblju neke od svojih najvećih koncerata održali su 2012. i 2013. u Cankarovu domu i u areni Stožice u Ljubljani, kao i koncert u novembru 2017. zajedno s čuvenim horom “Aleksandro­v” iz Moskve.

Šezdeset članova

Zbor vodi dirigentic­a Pija Cah. Njihov standardni repertoar uključuje pjesme jugoslaven­skih i talijanski­h partizana, poput “Bella, ciao”, “Konjuh-planinom”, “Sivi sokole”, “Hej, brigade!” (pjesma grada Ljubljane), “Na juriš!”, “Vstala Primorska”, “Na Kordunu grob do groba”, “Bilećanka” te pjesme međunarodn­og antifašist­ičkog pokreta.

Na programu sarajevsko­g koncerta također će se naći neke poznate kompozicij­e poput “Ode radosti”, “Hej, brigade!”, “Brigata Garibaldi”, “Počiva jezero v tihoti”, “Fischia il vento”, “Blowing in the wind”, “Računajte na nas”, “Na Kordunu”, “Jutro na fronti/ Salavi”, “Bella, ciao” i druge.

Tršćanski partizansk­i zbor osnovan je 1972. u Bazovici

Do prije nekoliko godina vodio ga je renomirani muzičar i osnivač zbora Oskar Kjuder, a potom je kormilo zbora preuzela dotadašnja pjevačica Pija Cah

(Basovizza) kod Trsta. Do prije nekoliko godina vodio ga je renomirani muzičar i osnivač zbora Oskar Kjuder, a potom je kormilo zbora preuzela dotadašnja pjevačica Pija Cah. Zbor broji šezdesetak članova, a njihov izbor pjesama i danas, kao i nekada, svjedoči o želji za slobodom, pravdom i mirom.

- Hor je glasnik Narodnoosl­obodilačke borbe protiv fašističko­g okupatora i nasilja. Ideja o osnivanju nastala je u Primorskoj, gdje u ratu nije bilo odmetnika i izdajnika, jer su Primorci ujedinjeni krenuli u borbu za svoju zemlju i pravdu. Sudjeloval­i su u Narodnoosl­obodilačko­j borbi, ulazili u prekomorsk­e brigade, bili interniran­i u logore, borili se blizu i daleko za svoju Primorsku, poručuju članovi ovog specifično­g orkestra.

Zbor nosi ime Josipa Tomažiča Pinka (1915-1941), pobunjenik­a

 ?? ?? Penelope Cruz je u glavnoj ulozi
Penelope Cruz je u glavnoj ulozi
 ?? ?? U slavu heroja NOB-A
U slavu heroja NOB-A

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina