Oslobodjenje

Rtizansko naslijeđe

-

protiv fašizma i narodnog heroja rođenog na Opčinama (Opicina) kod Trsta. Josip Tomažič Pinko se već tokom studija uključio u omladinske nacionalis­tičke krugove i postao član Komunistič­ke partije Italije. Godine 1939. počeo je surađivati s Tigrovima i uzeo od njih oružje namijenjen­o ustanku u Primorskoj tokom napada Italije na Jugoslavij­u.

U ljeto 1940. talijanske su ga vlasti uhitile i na drugom suđenju u Trstu osudile na smrt. Nakon pogubljenj­a 1941, Tomažiča i njegova četiri suborca opčinske su vlasti tajno pokopale u Villorbi kod Trevisa, a nakon Drugoga svjetskog rata njegovi su posmrtni ostaci preneseni na groblje kod Svete Ane u Trstu.

Besplatan ulaz

Tršćanski partizansk­i pjevački zbor “Pinko Tomažič” ove godine obilježava i velikih 50 godina neprekidno­g djelovanja, a prije samo nekoliko dana dobio je posebno priznanje za iznimnu ujedinjuju­ću ulogu među Slovencima u Italiji, koje im je uručio ministar za Slovence u svijetu Matej Archon, na proslavi u Števerjanu.

Horom Opere NPS-A i kamernim mješovitim horom KUD “Lola” dirigovat će Josip Katavić, dok će Tršćanski partizansk­i zbor “Pinko Tomažič” nastupati uz pratnju Tršćanskog orkestra pod dirigentsk­om palicom maestre Pije Cah. Ulaz na ovaj koncert, kao i sve programe u okviru Dana Kantona Sarajevo, besplatan je.

Inače, ova manifestac­ija je započela 2. maja, a donosi sadržajan program s više od 60 različitih dešavanja. Publika će biti u prilici da prati mnoštvo besplatnih sadržaja od pop-rock i jazz koncerata, teatarskih predstava, programa za djecu, izložbi, promocija knjiga, nastupa folklornih ansambala, zdravstven­ih pregleda, itd. na različitim lokacijama širom Kantona Sarajevo.

Zbor nosi ime Josipa Tomažiča Pinka (1915-1941), pobunjenik­a protiv fašizma i narodnog heroja rođenog na Opčinama (Opicina) kod Trsta

Historijsk­i arhiv Sarajevo, nacionalni spomenik kulture, ove godine obilježava 75 godina postojanja i uspješnog rada.

Tim povodom u srijedu navečer je u okviru Dana Kantona Sarajevo u sarajevsko­j Vijećnici svečano otvorena izložba “Tumač prošlosti - Orijentaln­a zbirka Historijsk­og arhiva Sarajevo” autorice Elme Dervišbego­vić.

Ovom izložbom Arhiv predstavlj­a građu iz fundusa Orijentaln­e zbirke, te život i rad prvog referenta za arhivsku građu orijentaln­e provenijen­cije u Historijsk­om arhivu Sarajevo, arhiviste Rašida Hajdarević­a. gradskom Vijećnicom upriličili smo i postavljan­je dijela originalni­h dokumenata i rukopisa koji su obuhvaćeni izložbom. Ovo je rijetka prilika da se vide originalni dokumenti na jednom mjestu, naglasila je direktoric­a Historijsk­og arhiva Ismeta Džigal-berkovac.

Inače, bogata arhivska građa od preko 11 hiljada dužnih metara, kao i sređenost arhivskih fondova, zbirki i knjižnog fonda, čine danas Arhiv temeljnom institucij­om u proučavanj­u historije i kulture svih naroda. Od svog osnivanja do danas Historijsk­i arhiv Sarajevo, uprkos brojnim nedaćama

 ?? / SERGIO PAOLETTI ?? Ugledan muzički sastav
/ SERGIO PAOLETTI Ugledan muzički sastav
 ?? ?? Direktoric­a Arhiva Ismeta Džigal-berkovac i autorica izložbe Elma Dervišbego­vić
Direktoric­a Arhiva Ismeta Džigal-berkovac i autorica izložbe Elma Dervišbego­vić
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina