Oslobodjenje

I prioritet

- N. S. DŽ. B.

Ovaj projekt je osmislio Miroslav Landeka, dopredsjed­nik HKD-A Napredak, u saradnji sa Miroslavom Palametom, a dizajn je radio Miro Raguž.

- Cilj ovog projekta je da afirmira internacio­nalnu i prekograni­čnu suradnju, kulturnu povezanost, promovira zajedničku kulturnu baštinu te ima za cilj osnažiti i potaknuti daljnju zajedničku suradnju, kazao je Landeka.

- Biti na popisu svjetske baštine UNESCO-A od velike je važnosti i to trebamo stalno isticati i s tim upoznavati javnost, posebno mlade koje je potrebno educirati o baštini i potrebi njezina očuvanja. Kroz ovu izložbu koja put počinje iz Fojnice želimo popularizi­rati stećke i približiti ih građanima BIH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije na čijem području se ovi srednjovje­kovni nadgrobni spomenici, podizani između 12. i 16. stoljeća, mogu pronaći, dodao je Landeka.

O izložbi je govorio povjesniča­r i arheolog Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BIH.

Stećci su vrijedno kulturno bogatstvo koje je kao takve prepoznao i UNESCO pa su oni 2016. upisani na listu svjetske baštine

- Stećci su vrijedno kulturno bogatstvo koje je kao takve prepoznao i UNESCO pa su oni 2016. upisani na listu svjetske baštine, i to nekropole iz BIH, Hrvatske Srbije i Crne Gore. U BIH ih ima najviše. Službeno je u

BIH evidentira­no oko 60.000 stećaka, ali to nije konačni broj i ima ih puno više. Izvjestan broj stećaka je uništen, a takvo ponašanje je za svaku osudu. Nastojimo podizati svijest o potrebi njihovog očuvanja za sadašnje i buduće generacije, kazao je Vujnović.

- Naša obveza je brinuti i o stećcima kako bismo ovo iznimno kulturno blago mogli ostaviti i budućim naraštajim­a. Naravno, imamo i svijetlih primjera da se nekropole uređuju i organizira­ju posjeti s ciljem njihove promocije i zaštite. Takav primjer imate i ovdje u središnjoj Bosni, a u pitanju je nekropola Maculje u Novom Travniku. Jedan od boljih primjera brige lokalne zajednice za baštinu je, recimo, nekropola Maculje u Novom Travniku, poručio je Vujnović.

Izložba je otvorena do 8. maja.

Orijentaln­a zbirka Historijsk­og arhiva Sarajevo ulazi među najznačajn­ije zbirke orijentaln­e arhivske građe u jugoistočn­oj Evropi, a broji preko 14.000 arhivskih jedinica. Obuhvata rukopise, dokumente i štampana djela na osmanskom, arapskom, perzijskom i bosanskom jeziku nastale u periodu osmanske i austrougar­ske uprave u Bosni i Hercegovin­i (1463-1918).

- Predstavlj­amo najnoviju izložbu “Tumač prošlosti”, koja će obogatiti kako našu izložbenu djelatnost, tako i proširiti znanje svih onih koji uspiju pogledati pripremlje­ni materijal. Ovom prilikom u saradnji sa koje su ga pratile usljed nedostatka stručnih kadrova, odgovaraju­ćeg smještajno­g prostora i finansiran­ja, uspio je prikupiti, obraditi i zaštititi veliku količinu dragocjene arhivske građe.

- Najizazovn­ije je svakako bilo vrijeme opsade Sarajeva, ali je Arhiv odolio i tim događajima i uspio sačuvati svoj fond u cijelosti, naglasila je Džigal-berkovac.

Historijsk­i arhiv Sarajevo dvostruki je dobitnik Šestoapril­ske nagrade, a trećina fondova i zbirki, kao i dio bibliotečk­e građe, proglašeni su nacionalni­m spomenikom Bosne i Hercegovin­e.

 ?? ?? Tumač prošlosti
Tumač prošlosti

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina