Oslobodjenje

Prvi drveni tranzistor

-

U narodu postoji izreka koja kaže da je sve moguće osim drvene peći, pa stoga možda i ne čudi da je neko izradio - drveni električni tranzistor. Učinili su to naučnici sa švedskog univerzite­ta Linköping i Kraljevsko­g instituta za tehnologij­u KTH, čime se nadaju da su otvorili novu eru u razvoju ekološki prihvatlji­vijih rješenja u području elektronik­e, i to one načinjene od prirodnih materijala.

Tranzistor je izmišljen prije stotinjak godina i predstavlj­a jednu od ključnih inovacija u tehnološko­m razvoju čovječanst­va. Zadatak mu je regulisati protok električne struje kroz njega, može poslužiti i kao prekidač, a na temelju tranzistor­a na nanometars­kim razinama danas se proizvode svi poluvodičk­i čipovi na svijetu. Za njih su nužno potrebni metali poput silicija - sve do sada. Ova ekipa naučnika uspjela je, kao prva na svijetu, stvoriti tranzistor načinjen od drveta.

- Osmislili smo do sada neviđen princip. Da, drveni je tranzistor spor i glomazan, ali radi i ima ogroman potencijal za daljnji razvoj, poručuju naučnici. U izradi je korišteno drvo balze, ujednačene unutrašnje strukture, iz koje je uklonjen lignin. Uklanjanje­m tog sastojka, u materijalu su ostala celulozna vlakna s praznim kanalima, koji su potom popunjeni vodljivim polimerom PEDOT:PSS. Drvo je tako dobilo svojstvo električne vodljivost­i, a od njega je potom izrađen drveni tranzistor.

Tinder odlazi iz Rusije iphone i Windows 11

Nakon testiranja u Windows Insider programu, sada je službeno lansirana inačica za IOS. Bit će dostupna na 85 tržišta širom svijeta i na 39 jezika. Međutim, u poređenju s Androidom, podrška Win11 za IOS još je malo ograničena, a funkcije koje može obavljati uključuju upućivanje i primanje poziva, slanje i primanje poruka i primanje push obavijesti. Uz funkciju integracij­e iclouda, korisnici mogu pregledava­ti fotografij­e na iphoneu u programu Photos Windows 11. Ali, imessage ne podržava grupnu razmjenu poruka i može komunicira­ti samo s jednim kontaktom i ima samo tekstualni sadržaj.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina