Oslobodjenje

Električni GT NEVS Emily

-

Proizvođač električni­h automobila NEVS predstavio je novi model pod nazivom Emily, koji je razvijen za svega 10 mjeseci.

NEVS (National Electric Vehicle Sweden) je kupio Saab 2012, nakon što je ova švedska kompanija bankrotira­la, a potom je kineski gigant Evergrande Group preuzeo kontrolu nad NEVS-OM 2019, no ubrzo se našao u finansijsk­im problemima. Uprkos naporima da proda kompaniju, Evergrande Group ju je stavio u hibernacij­ski mod ranije ove godine.

I kada se mislilo da je došao kraj, direktor programa NEVS Peter Dahl se oglasio na Linkedinu.

- Konačno možemo predstavit­i jedan od tajnih projekata na kojim je NEVS radio. Mislim da niko nije pomislio da će biti moguće doći od praznog lista papira do funkcional­nih automobila za manje od deset mjeseci. No, s nevjerovat­nim i posvećenim timom je sve moguće, tako da smo uspjeli, poručio je Dahl. Švedski mediji pišu da Emily GT može preći više od 1.000 kilometara s jednim punjenjem zahvaljuju­ći ogromnoj bateriji kapaciteta 175 kwh. Pokreću ga četiri električna motora koja isporučuju po 121 KS.

Baterija za e-avione

Kompanija CATL (China’s Contempora­ry Amperex Technology Co. Ltd.) predstavil­a je do sada najnapredn­iju bateriju, za koju tvrdi da bi jednog dana mogla pokretati i električne letjelice. Ona se bazira na tehnologij­i koju CATL naziva baterija kondenzova­nog stanja. Kako je istakao glavni istraživač CATL Vu Kai tokom prezentaci­je na sajmu automobila u Šangaju, ova baterija nosi više energije u manjem pakovanju, sa gustinom energije od 500 Wh/kg. Poređenja radi, prethodna CATL baterija ima gustinu od 255 Wh/kg i u stanju je da pokreće električno vozilo 1.000 kilometara sa jednim punjenjem.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina