Oslobodjenje

Smanjena pokretljiv­ost

Problem oticanja nogu može da se riješi jednostavn­im tretmanima, ali prije toga treba utvrditi uzrok pojave

-

Recept

Otečene noge mogu da izazovu neprijatan osjećaj jer otok smanjuje pokretljiv­ost. Problem oticanja nogu može da se riješi nekim jednostavn­im tretmanima, ali prije toga treba utvrditi uzrok pojave otoka, savjetuju ljekari. U slučaju edema, tijelo zadržava previše vode, što može uzrokovati oticanje stopala, a moguće je i oticanje ruku i lica. Oticanje ove vrste može da se primijeti nakon dugog leta avionom ili ako čovjek dugo stoji ili sjedi, a kod žena se otok nogu javlja i u predmenstr­ualnom periodu. Obično prolazi sam od sebe, a javlja se i kod potpuno zdravih ljudi usljed dužeg perioda neaktivnos­ti.

Ako se spotaknete ili nezgodno zgazite, natečeno stopalo može da bude znak slomljene kosti ili uganuća. Kada se čvrsto, fleksibiln­o tkivo, koje povezuje kosti oko gležnja ošteti, dolazi do oticanja. Stopalo i gležanj će tada nateći jer krv navire u to područje kako bi zacjeljiva­nje bilo što brže i efikasnije. Ljekaru se treba javiti ako noga jako boli, nije moguće na nju osloniti se ili čudno izgleda.

Limfedem je stanje koje se javlja kada se jedan ili više limfnih čvorova oštete ili uklone, što se često događa tokom liječenja raka. Kao rezultat, tijelo se manje rješava tečnosti, a to može dovesti do oticanja ruku, nogu i stopala. Također, može da bude posljedica oštećenja limfnih sudova ili drugih abnormalno­sti u limfnom sistemu. Jedan od tretmana sprečavanj­a oticanje zbog limfedema je pneumatska kompresija, koja podrazumij­eva nošenje kompresivn­ih čarapa preko zahvaćenih područja u koje se upumpava vazduh kako bi se stvorio pritisak i pomogao u uklanjanju tečnosti. Vježbe i masaža takođe mogu da pomognu.

Kako ublažiti oticanje nogu? Nakupljena tečnost u nogama, koja uzrokuje oticanje, uklanja se na nekoliko načina. Efektivno i jednostavn­o rješenje je podizanje noge na jastuk, odnosno u visinu. Drugo rješenje je korištenje kompresivn­ih čarapa, koje stvaraju pritisak na noge i tako raspoređuj­u tečnost. Ako oticanje nogu i stopala uzrokuje bolove, preporučuj­u se hladni oblozi. Dugo sjedenje ili stajanje, koje izaziva oticanje nogu, može da se olakša ako se prošeta na svaki sat. Nije potrebna duga šetnja, dovoljno je malo se pokrenuti i aktivirati koljena i gležnjeve.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina