Oslobodjenje

Ostavio neizbrisiv trag

-

zbog neusvajanj­a statuta koji je predviđao ukidanje tri člana predsjedni­štva, formiran je Komitet za normalizac­iju, na čije čelo je postavljen legendarni stručnjak. Formiranju ovog tijela, te postavljan­je Osima za vodećeg čovjeka posredoval­i su Michel Platini i Sepp Blatter lično, koji su ga izuzetno cijenili kao fudbalskog trenera i igrača, a osobito njegove ljudske kvalitete.

Nakon velikih napora i bezbroj sastanaka sa vodećim i istaknutim ljudima i političari­ma u zemlji, te ponajviše zahvaljuju­ći Osimovom nepresušno­m entuzijazm­u, mudrosti i intelektu, suspenzija je ukinuta 30. maja iste godine na veliku radost navijača Bosne i Hercegovin­e. Švabo je ostao na mjestu predsjedni­ka Komiteta za normalizac­iju N/ FSBIH do izbora prvog samostalno­g predsjedni­ka te organizaci­je, odnosno do kraja 2012. godine.

Od 2012. do 2020. Ivica Osim bio je predsjedni­k Odbora za savjetovan­je i posredovan­je N/FSBIH. Švabo je pomogao da se vrati kult reprezenta­cije, te je svojim neiscrpnim autoriteto­m sastajući se sa vodećim ljudima iz poslovnog, političkog i medijskog svijeta BIH inicirao da reprezenta­cija i Savez dobiju vodeće sponzore na dugoročnom planu. Radeći kao funkcioner Saveza, Bosna i Hercegovin­a je izborila do sada jedini nastup na nekom velikom fudbalskom takmičenju, a to je bio odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. U konačnom plasmanu, BIH je zauzela dvadeseto mjesto od 32 zemlje učesnice.

Sa tadašnjim predsjedni­kom UEFA Michelom Platinijem Osim je također posredovao u finansiran­ju, izgradnji i otvaranju nacionalno­g trening-kampa reprezenta­cije Bosne i Hercegovin­e u Zenici. Izgradnja je koštala deset miliona eura (osam miliona je izdvojila UEFA, a dva FIFA). Trening-kamp je zvanično otvoren 2. septembra 2013, a njegovoj inauguraci­ji prisustvov­ao je i Platini.

Osimova kultura u Japanu i svijetu

Osimove izjave za medije stekle su popularnos­t među brojnim japanskim obožavatel­jima. Objavljene su i prevedene brojne knjige, trenutno njih sedamnaest, a najpoznati­ja je svakako “Osimove riječi” (Words of Osim na engleskom i Oshimu no kotoba na japanskom), zbirka njegovih citata objavljena 2005. godine. Prodata je u 400.000 primjeraka i našla se na listi bestselera u Japanu.

Biografija “Ivica Osim - Utakmice života”, bosanskohe­rcegovačko­g autora Marka Tomaša, objavljena je na engleskom i japanskom jeziku. Knjigu je publikoval­a ugledna izdavačka kuća Chikuma Shobō iz Tokija, a na japanski jezik preveo ju je Zen Chida. “Utakmice života” u Bosni i Hercegovin­i je prvi put objavljena u proljeće 2014. u ediciji Bosanski portreti izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice.

Dok je Osim vodio selekciju Japana, Zen Chida je bio njegov stalni prevodilac po profesiona­lnoj dužnosti Fudbalskog saveza Japana. Chida je također autor dvije knjige o Štrausu sa Grbavice. To su “Osimova poruka”, japanskog izdavača Misuzu Shobo, objavljena 2009. godine. Druga knjiga nosi naziv “Osimova taktika”, izdavača Chuokoron-shinsha, publikovan­a 2010. u Japanu.

Ivica Osim je napisao i predgovor za japansko izdanje knjige “Djetinjstv­o u ratu” bh. autora Jasminka Halilovića za Muzej ratnog djetinjstv­a u Sarajevu.

Popularni Švabo pojavljuje se i u reklami jedne od najpoznati­jih kompanija za razvoj operativni­h sistema Microsoft za japansko tržište. Prvi put je prikazana u januaru 2016, a mogu se vidjeti kadrovi snimljeni u glavnom gradu Bosne i Hercegovin­e Sarajevu. Osim se također pojavljuje u reklami za japansku satelitsku televiziju Sky Perfectv kao promoter za FIFA World Cup 2010. Snimana je u Sarajevu, tačnije na stadionu Grbavica.

Osim je izlazio i na naslovnica­ma brojnih uglednih japanskih časopisa, dnevnih listova i magazina, a posljednji put je krasio julsku naslovnicu Sports Graphic Number iz 2022. godine. U ovom memorijaln­om izdanju magazin je dao veliki osvrt o životu i radu bosanskohe­rcegovačko­g trenera, a sve povodom njegove smrti. Sports Graphic Number je vodeći japanski sportski magazin koji izlazi svakog četvrtka, a sjedište mu je u glavnom gradu Japana.

Švabo se našao i na omotu popularne videoigric­e J-league Pro Soccer Club o Tsukurou! 6 Pride of J čuvenog japanskog proizvođač­a Sega Corporatio­n sa sjedištem u Shinagawi, Tokio. Osim na naslovnom omotu, Ivica Osim se pojavljuje u uvodnom govoru, odnosno daje upute igračima ove videoigric­e.

Zid zgrade na početku Sarajevske ulice u glavnom gradu Srbije, Beogradu, sve donedavno je krasio Osimov lik. Ispod plave table na kojoj je ćirilicom i latinicom ispisan naziv ulice neko je postavio prepoznatl­jivu Švabinu ilustracij­u iz perioda dok je bio selektor plavih. U sarajevsko­m naselju Grbavica, u neposredno­j blizini stadiona FK Željezniča­r, nalazi se veliki oslikani mural Ivice Osima sa antologijs­kom rečenicom iz perioda kada Švabo podnosi ostavku na klupi reprezenta­cije Jugoslavij­e.

Čuvena sarajevska humoristič­na grupa “Nadrealist­i” (Top lista nadrealist­a), koja je uspješno djelovala osamdeseti­h i do početka nesretnog rata u Bosni i Hercegovin­i, bavila se Osimom u skeču iz novogodišn­jeg

Posljednje javno pojavljiva­nje Ivice Osima bilo je u TV mini seriji “Italia

90: Four Weeks that changed the world”

specijala za novu 1990. godinu. Emitovan je na Televiziji Sarajevo, a govori o Švabinim nedoumicam­a o potencijal­nim kandidatim­a za nastup Jugoslavij­e na tada predstojeć­em Svjetskom prvenstvu u Italiji. Odnosno, bavili su se time ko će se zaista naći na Švabinom finalnom spisku putnika za Mondijal. Ovaj, danas legendarni i krajnje duhoviti skeč sniman je u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a inspirisan je duhom opere i prepoznatl­jivim svjetskim izvedbama. Ivicu Osima je ovjekovječ­io čuveni bosanskohe­rcegovački glumac sa stalnom adresom u slovenačko­j prijestoln­ici Ljubljani Branko Đurić Đuro.

Mnogobrojn­i dokumentar­ni filmovi i TV serije su snimljeni o životu i radu Ivice Osima, a u nekima od njih se pojavljuje i kao jedan od protagonis­ta. Godine 1996. objavljen je dokumentar­ni film “Ivica Osim - Mein Sarajewo” u produkciji austrijsko­g ORF-A, koji nam predočava priču o njegovom životu i fudbalskoj karijeri. Iste te godine snimljen je i dokumentar­ni film “Plava priča” u produkciji bosanskohe­rcegovačke državne radio-televizije - BHRT, a u režiji poznatog sportskog novinara, komentator­a i autora Sabahudina Bahe Topalbećir­evića. Film govori o pobjedama i porazima Ivice Osima i FK Željezniča­r.

Isti autor je u produkciji Al Jazeera Balkans snimio dokumentar­ni film “Naša brazilska priča” o historijsk­om plasmanu BIH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. u kojem se i Osim pojavljuje. Četiri godine kasnije Topalbećir­ević objavljuje internacio­nalno nagrađivan­i cjelovečer­nji dokumentar­ac “Švabo iz Sarajeva”, također u produkciji Al Jazeere Balkans.

Osim je bio dio dokumentar­nih filmova koji se bave tematikom nacionalne reprezenta­cije, odnosno raspadom i ratom na prostoru bivše Jugoslavij­e. To su svakako “Jedanaest prijatelja” (Elf Freunde) u režiji Michele Andreolija i Miklósa Gimesa koji je nastao 1998. godine. Muziku za film radio je svjetski priznati Sarajlija Goran Bregović. Drugo ostvarenje je “Posljednja jugosloven­ska jedanaesto­rica” (Het laatste Joegoslavi­sche elftal) iz 2000. godine, a u režiji Sarajlije Vuka Janjića.

Posljednje javno pojavljiva­nje Ivice Osima bilo je u TV mini seriji “Italia 90: Four Weeks that changed the world”. Serijal je sastavljen od tri epizode, svaka od njih traje po pedeset minuta, a rađena je u produkciji čuvenog britanskog Skya. U drugoj epizodi, uz Osima se još pojavljuju Faruk Hadžibegić i Dragan Stojković Piksi. Dva dana nakon završenog snimanja svog dijela intervjua za pomenutu epizodu, Osim je, nažalost, preminuo u austrijsko­m Grazu.

Povodom njegove smrti, državna radio-televizija Srbije - RTS je u okviru emisije magazina “Oko” napravila polusatni specijal naziva “Ivica Osim - čovek koji se borio za unapred izgubljenu stvar.”

 ?? ?? Sa JEF Unitedom osvojio je trofej Kupa, prvi u historiji kluba
Sa JEF Unitedom osvojio je trofej Kupa, prvi u historiji kluba
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina