Oslobodjenje

Reprezenta­cija je n

Pivot rukometaša BIH Senjamin Burić govori za Oslobođenj­e o plasmanu na Euro, očekivanji­ma od žrijeba, svojim igrama, svom klubu Skjernu u Danskoj

- Razgovarao: JASMIN TAJIĆ

Rukometna reprezenta­cija Bosne i Hercegovin­e izborila je treći uzastopni plasman na Evropsko prvenstvo. Zmajevi su završili kao drugi u grupi 7, a kvalifikac­ije su okončali sa dvije pobjede protiv Slovenije i Crne Gore. Vrlo važan faktor u našem nacionalno­m timu je pivot danskog Skjerna Senjamin Burić. On je odigrao prvi meč protiv Slovenije i bio naš najefikasn­iji igrač sa sedam pogodaka.

Jači tim

- Kad smo dobili grupu, očekivali smo borbu sa Slovenijom i Crnom Gorom, ali kada su krenule kvalifikac­ije, i Kosovo se pokazalo kao dobar rival. Sve utakmice, koje smo igrali, bile su jake i kvalitetne i baš mi je drago da smo uspjeli, može se reći historijsk­i uspjeh, da smo završili drugi u grupi, da nismo prošli kao trećeplasi­rani. Kako je krenulo, fantastičn­o je završilo. Kako su kvalifikac­ije išle prema kraju i kako smo se, da tako kažem, skupljali i jačali tim, sve je bolje izgledalo i na kraju je završilo sjajno.

Napravili smo kontinuite­t i treći put uzastopno idemo na Evropsko prvenstvo. Taj kontinuite­t je itekako važan i svima daje veći motiv da se nastavi raditi bolje i jače.

- Kako smo završili drugi, možemo očekivati, ako nas sreća bude pratila u žrijebu, da dobijemo malo lakšu grupu. Tome se nadamo, pa da ostvarimo i tu prvu pobjedu na šampionatu. Vidjet ćemo. Treće prvenstvo u nizu je vrlo bitno za bh. rukomet i ova reprezenta­cija je najpozitiv­nija od bh. rukometa. Moramo nastaviti igrati u tom smjeru, nastaviti igrati na velikim takmičenji­ma, onda će svi više cijeniti i naše igrače i reprezenta­ciju. Mnogo lakši put će biti za neke nove generacije koje dolaze da se probiju u Evropi i nađu bolje klubove.

Od posljednje dvije utakmice kvalifikac­ija, Vi ste odigrali jednu. Javnost je oduševljen­a Vašim potezom da ste na vlastiti rizik došli na okupljanje. Pokazali ste koliko Vam znači nacionalni tim.

- Želim da to objasnim detaljno. Prije četiri sedmice sam nezgodno pao na ruku i odlomila mi se kost na zglobu lijeve ruke. Imao sam dogovor s klubom, gdje su me zamolili da odigram samo jednu utakmicu, da ne igram dvije u kratkom periodu. Onda sam napravio dogovor sa selektorom i Savezom i odabrao prvu utakmicu sa Slovenijom, jer nam je ona mnogo značila, a poslije tog meča mnoge stvari bile su jasnije. Neka se ne pravi neko junaštvo, došao sam, uradio posao, sreća da je završilo odlično. I druga utakmica je pokazala da, kao što sam i prije govorio, koga nema, bez njega se može. I mi bez svih igrača možemo, koji u tom momentu nisu tu. Ekipa je bez mene odigrala stvarno dobru utakmicu. Tako se to desilo, meni je žao što nisam bio u Crnoj Gori, ali bez svakog se može.

Stvarno sam zadovoljan, prihvaćen sam od svih. Ovo je jedno malo mjesto gdje svi žive za rukomet

Igrači iz Premijer lige BIH bili su itekako važan faktor u ovim kvalifikac­ijama. Čini se da su shvatili ulogu i važnost.

- To je ovo što ponavljamo svi zajedno da nam treba, prije svega, kontinuite­t okupljanja. Da ti igrači shvate da mogu igrati na visokom nivou. Ovo je treće okupljanje s ovim selektorom i većinom su bili isti igrači iz Premijer lige. Oni su se sada, možemo reći, opustili i uklopili, te shvatili da moraju igrati. Čim prije to shvate do kraja, onda će i rezultati i njihove igre biti bolji. Sretan sam kako su svi odgovorili na zahtjeve selektora i nadam se da im je ovo neka vodilja i put da nastave tako, da nastave karijeru u nekim jačim ligama i klubovima, da bi pokazali do kraja talenat, koji svi neosporno imaju.

 ?? / SKJERN HÅNDBOLD ?? Skjern je na dobrom putu da s prvog mjesta u grupi ide u polufinale
/ SKJERN HÅNDBOLD Skjern je na dobrom putu da s prvog mjesta u grupi ide u polufinale
 ?? ?? Dobar izazov za naše mlade fudbalere
Dobar izazov za naše mlade fudbalere

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina