Oslobodjenje

Fašizam neće proći!

Na 80. godišnjici Bitke za ranjenike istaknuto je da oni koji žele umanjiti značaj antifašist­ičke borbe u tome neće uspjeti

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ

Najtraženi­ja zanimanja na berzi rada u Hrvatskoj su prodavač, konobar, čistač, kuhar, medicinska sestra, administra­tivni službenik, vozač, skladištar, kuhinjski radnik. Lani su u Hrvatskoj izdane 124.000 dozvola za boravak i rad stranim radnicima i to najviše državljani­ma BIH, Srbije, Nepala, Sjeverne Makedonije, Kosova..., a ove godine se procjenjuj­e da će ih biti izdato 200.000.

Ugostitelj­i i turistički radnici Crne Gore tvrde da su uslovi na crnogorsko­m primorju znatno poboljšani i da nisu saglasni sa ocjenama o niskim platama iako sve više radne snage ide bar do susjedstva - u Hrvatsku.

Naša zemlja traga za prodavačim­a, konobarima, šivačima, bravarima, variocima, telefonist­ima, kuharima, vozačima, a vapaj poslodavac­a zbog komplikova­ne procedure uvoza radne snage vlasti zasad ne čuju. Krajem 2022. zatraženo je i hitno donošenje izmjena zakona o doprinosim­a i o porezu na dohodak FBIH, kako bi plate u realnom sektoru rasle, ali ni od toga nije bilo ništa. Deficit radnika u Srbiji je najizražen­iji u građevinar­stvu i transportu, pa je Vlada pristupila sklapanju međudržavn­ih sporazuma o uvozu radnika iz Vijetnama, Bangladeša i Gvatemale.

Na 80. godišnjicu Bitke za ranjenike, u Jablanici je spušteno 80 karanfila u Neretvu, položeno je cvijeće i odata počast svima onima koji su dali živote za slobodu.

- Partizani su dokazali humanost, hrabrost, solidarnos­t za spas ranjenika, a nama ostavili zadatak da istrajemo u očuvanju anifašisti­čkih vrijednost­i. Zato je važno da jasno pošaljemo poruku svima koji žele da ponište ili umanje značaj antifašist­ičke borbe: fašizam neće proći!, poručio je predsjedni­k SABNOR-A BIH Sead Đulić i dodao da borci Neretve, ranjenici, nisu zaboravlje­ni.

Premijer FBIH Nermin Nikšić je podsjetio da su partizani prije 80 godina srušili most kako bi očuvali ideju bratstva i jedinstva.

- Potrebno je iznova izgraditi mostove povjerenja, solidarnos­ti, bratstva i jedinstva među svim narodima u BIH, poručio je.

 ?? / DIDIER TORCHE ?? Delegacije antifašist­a na polaganju cvijeća u Jablanici
/ DIDIER TORCHE Delegacije antifašist­a na polaganju cvijeća u Jablanici

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina