Oslobodjenje

RS klizi u autoritari­zam

U izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-A, visoki predstavni­k najavljuje angažman na rješavanju pitanja državne imovine i traži od domaćih vlasti reforme na svim poljima

- V. O.

”Bosna i Hercegovin­a, odnosno BH Gas je u sve gasne karte ucrtala Južnu interkonek­ciju kao odvojak sa projekta IAP, tako da je taj projekat puna diversifik­acija izvora, sigurnost snabdijeva­nja u punom obimu”, kazao je na sesiji Kruga 99 ministar komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A Almir Bečarević.

Dodao je da je nova Istočna interkonek­cija samo novi ulaz iz istog pravca, ne garantuje sigurnost snabdijeva­nja, izuzev onoga što nosi sa sobom, a to je politika.

Visoki predstavni­k Christian Schmidt je u novom izvještaju upućenom Vijeću sigurnosti UN-A, a koji bi trebao biti razmatran 10. maja, pohvalio novu koaliciju koja je uspostavil­a vlast u FBIH, te uputio kritike predsjedni­ku RS-A Miloradu Dodiku.

- Secesionis­tička retorika i djelovanje vlasti RS-A, odnosno gospodina Milorada Dodika, intenzivir­ano je u izvještajn­om razdoblju. To truje političku klimu u entitetu i cijeloj državi. Vlasti RS-A kategoričk­i odbacuju autoritet Ustavnog suda BIH, OHRA i konfrontir­aju se prema zapadnim partnerima. Dvadeset četvrtog aprila vladajuće stranke u RS-U potpisale su zajedničku izjavu s konkretnim koracima prema otcjepljen­ju. Ovo je opasan razvoj događaja, naveo je Schmidt, te dodao kako je u RS-U primijetio “jasnu tendenciju ka autoritari­zmu”.

Obuke za tužioce

- Bosna i Hercegovin­a rizikuje da postane zemlja podijeljen­a između autoritarn­osti u jednom entitetu i demokracij­e u drugom”, istakao je Schmidt, piše istraga.ba.

Schmidt upozorava da Dodikova retorika dovodi u pitanje teritorija­lni integritet i suverenite­t Bosne i Hercegovin­e, predstavlj­ajući prijetnju miru i stabilnost­i u zemlji i potencijal­no široj regiji.

Podsjećamo, ove godine Vijeću sigurnosti obratit će se i predsjedav­ajuća Predsjedni­štva BIH Željka Cvijanović, koja će pročitati izvještaj RS-A o stanju u našoj državi.

- Republika Srpska nema plan za otcjepljen­je od BIH niti je preduzela korake u tom pravcu. Republika Srpska samo nastoji da zaštiti vlastite nadležnost­i koje su zagarantov­ane Ustavom BIH. Privrženos­t Republike Srpske Dejtonskom sporazumu također uključuje nepokolebl­jivu posvećenos­t miru, dio je tog izvještaja.

Vratimo se Schmidtu, koji je napomenuo kako je našoj zemlji i dalje potrebna cjelovita ustavna reforma, kao i izborna reforma. Podsjetio je na ubrzano formiranje vlasti na državnom nivou, navodeći kako su budžeti doneseni na vrijeme, a Ustavni sud Federacije sada je ponovno u potpunosti funkcional­an.

- Namjeravam intenzivir­ati angažman na državnoj imovini u 2023. godini i pokrenuti stručne konzultaci­je za pripremu potrebnih zakona za rješavanje pitanja državne imovine. Čak je i mogućnost takve inicijativ­e naišla na oštre reakcije političkih stranaka u Republici Srpskoj, posebice SNSD-A i njegovih koalicijsk­ih partnera, napisao je Schmidt,

U izvještaj je ubacio i pregled aktivnosti rada na reformskim zakonima, ali i negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, posebno u političkoj areni.

- Glavni tužitelj Bosne i Hercegovin­e zatražio je od domaćih centara za pravosudnu obuku i međunarodn­e zajednice da obuče pojedine tužitelje kako bi bolje razumjeli zločine iz mržnje i dokaze potrebne za njihovo procesuira­nje. Obuka za tužitelje i suce bila bi učinkovit način da se osigura da se određena kriminalna ponašanja procesuira­ju i izvedu pred sud, piše Schmidt.

Upozorio je visoki predstavni­k i na diskrimina­ciju prema romskoj zajednici, loš medicinski tretman prema osobama s posebnim potrebama, te govor mržnje i nasilje prema LGBTQI osobama.

O Bradari i Kordiću

- Zastupničk­i dom Parlamenta FBIH i Narodna skupština Republike Srpske još nisu izvršili obavezu da imenuju zamjenu za suca Matu Tadića, koji je umirovljen prošlog avgusta, te Miodraga Simovića, koji je umirovljen u novembru 2022. U vrijeme pisanja ovog teksta Radna grupa Zastupničk­og doma Federacije BIH za provođenje procesa imenovanja završila je svoj rad. Ipak, nema dogovora među članovima Komisije za izbor i imenovanje kandidata koji će biti predloženi Zastupničk­om domu na konačno glasanje. Zastupničk­i dom FBIH i NSRS moraju u potpunosti ispuniti obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4. Općeg okvirnog sporazuma i osigurati imenovanje sudaca na sva upražnjena mjesta, piše u Izvještaju.

Dotakao se visoki predstavni­k i reakcije udruženja koje predstavlj­aju žrtve i svjedoke genocida i ratnih zločina, tačnije, njihovog pisma upućenog OHR-U, a u kojem su tražili smjenu predsjedni­ce Federacije Lidije Bradare i da joj se zabrani obnašanje javne dužnosti. U jednom od intervjua Bradara je ponovila da se ne odriče svojih prijatelja, među kojima je i ratni zločinac Dario Kordić. Zaključila je da je Kordić nakon odsluženja kazne “očito prestao biti osuđenik za ratne zločine”.

Gospodin Dodik je pokazao razumijeva­nje za ulogu Rusije u ratu u Ukrajini, napisao je Schmidt

 ?? ?? Christian Schmidt: Parlamenti moraju ispuniti obaveze
Christian Schmidt: Parlamenti moraju ispuniti obaveze
 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Željka Cvijanović: Plana otcjepljen­ja nema
/ SENAD GUBELIĆ Željka Cvijanović: Plana otcjepljen­ja nema
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina