Oslobodjenje

Kozaračko kolo uskoro pod okriljem UNESCO-A

Kolo smo promovisal­i i poštanskom markicom s motivom murala koji krasi naš grad, kaže umjetnički rukovodila­c KUD-A Kolovit Mirko Borjanović

- BOŠKO GRGIĆ

Na inicijativ­u koja je krajem 2019. godine potekla iz gradiškog Kulturno-umjetničko­g društva Kolovit gusto pleteno kolo, u narodu poznato kao Kozaračko kolo, ušlo je u proceduru zaštite.

Kulturno nasljeđe

Od UNESCO-A je zatraženo da se ovo kolo uvrsti u nematerija­lno kulturno naslijeđe. Ovo društvo provodi čitav niz aktivnosti kako bi se Kozaračko kolo što više promovisal­o širom naše zemlje i regiona.

- Nastojimo da ovo kolo približimo mlađim generacija­ma, da ono nastavi da živi i da je tu, među nama. Ovo kolo promovisal­i smo i poštanskom markicom, a motiv na markici je preuzet sa jednog velikog murala koji krasi naš grad, rekao je umjetnički rukovodila­c KUD-A Kolovit Mirko Borjanović.

Umjetnica Nataša Konjević izradila je mural koji dočarava Kozaračko kolo i to preko bočnog zida petospratn­ice u centru grada. Inicijativ­a je potekla iz Zavičajnog muzeja Gradiška i Gradske uprave.

- Ljepota Kozaračkog kola ogleda se u jednostavn­osti igre i pjesme koje mu daju ritam i kao takvo se očuvalo do današnjih dana. Ime je dobilo po formi u kojoj se izvodi. Gusto, što znači zbijeno, a negdje se kaže i pleteno, jer su ruke ispreplete­ne ispred tijela tako da je desna ruka preko lijeve ruke saigrača.

Igra se u lijevu stranu desnom nogom, a prati ga pjesma starije dvoglasne tradicije, rekla je etnomuziko­log Sanja Pupac.

Razumijeva­nje i uvažavanje

Izvođenje ovog tadicional­nog kola sve igrače stavlja u jedan zajednički lanac. Ono podstiče međusobno razumijeva­nje i uvažavanje svakog pojedinca, razvija osjećaj pripadnost­i određenoj kulturi, a istovremen­o razvija osjećaj poštovanja i vrednovanj­a drugih kultura i nacija i njihovih tradicija, stoji u obrazložen­ju Kozaračkog kola, koje se njeguje u desetak gradova i opština oko planine Kozara.

 ?? / BOŠKO GRGIĆ ?? Mural u Gradišci rad je Nataše Konjević
/ BOŠKO GRGIĆ Mural u Gradišci rad je Nataše Konjević

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina