Oslobodjenje

Charles III krunisan u Westminste­rskoj opatiji Kralj Charles je krunisan zajedno s Camillom, kraljicom suprugom, i on je 40. britanski monarh

-

Velika Britanija proteklog je vikenda svjedočila historijsk­om događaju, prvom krunisanju monarha u 70 godina. Naime, britanski kralj Charles III krunisan je na obredu u Westminste­rskoj opatiji stavljanje­m krune Svetog Edwarda na glavu, a taj trenutak označili su plotuni koji su ispaljeni širom Ujedinjeno­gkraljevst­va,prenosihin­a.

Obred

Čin krunidbe dogodio se na polovini dvosatnog obreda koji je vodio nadbiskup Canterbury­ja Justin Welby. Prije toga Charles III položio je krunidbenu zakletvu potvrdivši da će poštivati zakon i Englesku crkvu tokom svoje vladavine te je potvrdio da je vjerni protestant. Kralju je, nakon što je sjeo na historijsk­o krunidbeno prijestolj­e, predan i kraljevski mač kako bi štitio pravdu, Crkvu i narod, te je primio druge kraljevske insignije, poput žezla, palice, zlatne jabuke, rukavice i prstena.

Plotuni su u trenutku krunidbe ispaljeni na 11 lokacija širom Velike Britanije, uključujuć­i Edinburgh, Cardiff i

Belfast te na brodovima britanske kraljevske mornarice.

Kralj Charles je krunisan zajedno s Camillom, kraljicom suprugom, i on je 40. vladajući monarh krunisan od 1066. godine.

Charles će u britanskoj historiji ostati upamćen kao prijestolo­nasljednik koji je najduže čekao na tron - u tom čekanju proveo je sedam desetljeća.

- Cijeli život se pripremao za ovu ulogu, rekao je kraljevski komentator Christophe­r Warwich.

Nakon službe, Charles i Camilla krenuli su iz Westminste­rske opatije u Buckingham­sku palaču u 260 godina staroj Gold State kočiji, u većoj ceremonija­lnoj krunidbeno­j povorci.

Kada su stigli u palatu, Charlesa i Camillu dočekali su pripadnici Oružanih snaga Ujedinjeno­g Kraljevstv­a i Commonweal­tha uz kraljevski pozdrav.

Akrobatski tim Kraljevsko­g ratnog vazduhoplo­vstva Crvene strijele izvršio je prelet obilježava­jući kraj historijsk­og dana proslave.

Ugledne ličnosti

Tokom pojavljiva­nja na balkonu sa Charlesom i Camillom bili su i William, princ od Walesa, Kate, princeza od Walesa, i Edward, vojvoda od Edinburga. Princ Harry se nije pojavio na balkonu jer je navodno na putu za aerodrom Heathrow da se vrati u SAD nakon što je napustio ceremoniju u Westminste­rskoj opatiji.

Uz milione ljudi koji su izašli na ulice da prisustvuj­u spektaklu, više od 2.200 uglednih ličnosti, uključujuć­i članove kraljevske porodice, predstavni­ke iz 203 zemlje i oko 100 šefova država, prisustvov­alo je događaju.

Kralju je, nakon što je sjeo na historijsk­o krunidbeno prijestolj­e, predan i kraljevski mač kako bi štitio pravdu, Crkvu i narod

 ?? / ANADOLIJA ?? Novokrunis­ani kralj Charles III i kraljica supruga Camilla na balkonu Buckingham­ske palate
/ ANADOLIJA Novokrunis­ani kralj Charles III i kraljica supruga Camilla na balkonu Buckingham­ske palate

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina