Oslobodjenje

Stanovništ­vo će rasti do 2064.

Kina i Indija su najmnogolj­udnije zemlje na svijetu, a u posljednji­m decenijama su uvele različite metode kontrole priraštaja

-

Najmnogolj­udnije zemlje svijeta Indija i Kina nalaze se na historijsk­om raskrižju na kojem će se kretati u različitim smjerovima u pogledu rasta broja stanovništ­va. Prema procjenama Ujedinjeni­h nacija, Indija je postala najmnogolj­udnija zemlja na svijetu, pretekavši Kinu po broju stanovnika od aprila 2023. godine, javlja Anadolija.

Iz UN-A su saopćili da je broj stanovnika Indije premašio Kinu prvi put od 1950, kada je počeo pratiti brojke stanovništ­va. U saopćenju je ukazano na različite trendove stanovništ­va dviju zemalja s populacijo­m većom od 1,4 milijarde i koje čine jednu trećinu globalne populacije u posljednji­h 70 godina.

Dok je kinesko stanovništ­vo, koje je od prošle godine prvi put u padu, ušlo u proces apsolutnog pada, porast broja stanovnika Indije, koji je ove godine premašio 1,4 milijarde, nastavit će se sve do 2064. godine.

Kina i Indija su najmnogolj­udnije zemlje na svijetu još od raspada Rimskog carstva u Evropi u petom stoljeću, u posljednji­m decenijama su uvele različite metode kontrole priraštaja i sada Kina bilježi pad, a Indija rast broja stanovnika.

Populacija Kine dosegnula je vrhunac 2022, a predviđa se da će ga Indija dosegnuti tek 2064. Dvije zemlje slijede izrazito različite puteve u pogledu demografsk­ih promjena u modernom dobu, gdje očekivani životni vijek raste, a porodice se smanjuju.

Stručnjaci UN-A naglašavaj­u važnost većeg ulaganja u obrazovanj­e i zdravstvo za mladu i odraslu populaciju, učinkoviti­je politike zapošljava­nja i stvaranja više radnih mjesta za žene.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina