Oslobodjenje

Škavo mora u zatvor

- A. B. č. A. B. č.

godine na poslovima visoke stručne spreme, odnosno bachelora općeg prava. Uvjerenje je priložio uz prijavu na javni konkurs Agencije za državnu službu za popunu radnog mjesta državnog službenika u KPZ-U Zenica na radno mjesto stručni saradnik/kriminolog, gdje je traženo kao uvjet radno iskustvo u trajanju od jedne godine. Učinio je to iako je znao da nije bio na stručnom osposoblja­vanju u navedenoj firmi.

Nedozvolje­ni premještaj

Hidajet, otac Tarika Trake, pomoćnik je federalnog ministra pravde, a 2013. je bio čak i privođen zbog ometanja rada pravosuđa. Bio je osumnjičen da je izvršio nedozvolje­ni premještaj zaštićenog svjedoka Tužilaštva BIH u predmetu Lutka iz jednog kazneno-popravnog zavoda u drugi, u koji nikako nije smio biti premješten zbog ugroženost­i sigurnosti i života. Međutim, protiv starijeg Trake nikad nije proveden sudski postupak.

Ilija Škavo je u travničkom Općinskom sudu osuđen na tri godine zatvora zbog razbojništ­va, te se od njega oduzima protivprav­na imovinska korist stečena izvršenjem krivičnog djela od 4.500 KM i 500 švicarskih franaka koji iznos je dužan platiti na račun javnih prihoda budžeta FBIH u roku od 15 dana od dana pravomoćno­sti presude. Također, optuženi se obavezuje da nadoknadi troškove krivičnog postupka, kao i da plati sudu paušal od 100 KM.

Škavo je proglašen krivim jer je 19. decembra sa Husrefom Pecom, u namjeri pribavljan­ja protupravn­e imovinske koristi u mjestu Turbe, općina Travnik, od oštećene H. I. H. ukrao 500 švicarskih franaka, 4.500 KM i zlatni nakit, a pri polasku iz kuće sa oštećene su skinuli tri prstena, burmu i zlatnu ogrlicu sa vrata, te su novac i zlato međusobno podijelili.

Oni su oštećenoj, stoji u presudi, prijetili pištoljem sa prigušivač­em i bombom da će je ubiti i kuću dignuti u zrak ako im ne da novac. Oštećena je u strahu za vlastiti život iz tašne predala dvojcu 30 KM, nakon čega joj je jedan od njih stavio krpu preko usta i nosa, otežavajuć­i joj disanje a zatim su je udarili u glavu tražeći joj novac. Škavo je dugo bio u bjekstvu, zbog čega je za njim bila raspisana potjernica. Nakon što je uhapšen, odlučio je da prizna krivicu i sklopi sporazum sa Tužilaštvo­m.

 ?? / CRNA-HRONIKA ?? Protiv Trake je podnesena prijava banjalučko­m Tužilaštvu
/ CRNA-HRONIKA Protiv Trake je podnesena prijava banjalučko­m Tužilaštvu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina