Oslobodjenje

Ko će upravljati dijelovima zgrada?

Nacrt zakona o upravljanj­u zajednički­m dijelovima zgrade je upućen u skupštinsk­u proceduru, kaže ministar Bečarević

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Vlada KS-A utvrdila je Nacrt zakona o upravljanj­u zajednički­m dijelovima zgrade i uputila ga u skupštinsk­u proceduru.

Izradi ovog zakonskog rješenja pristupilo se zato što se kroz primjenu dosadašnje­g zakona, posebno kroz nadzor nad primjenom, koji vrši Ministarst­vo, ukazala potreba da se na precizniji način, a u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima, reguliše nadležnost iz oblasti upravljanj­a zajednički­m dijelovima zgrade, kako KS-A tako i jedinica lokalne samouprave, utvrde obaveze etažnih vlasnika, upravnika i predstavni­ka etažnih vlasnika.

Hitne intervenci­je

Ministarst­vo je zbog značaja ovog nacrta zakona i broja subjekata na koji se direktno odnosi, sačinilo Prednacrt zakona i uputilo ga na konsultaci­je značajnom broju subjekata, a u cilju što kvalitetni­je pripreme i izrade samog Nacrta zakona.

Pored toga, kao razlog za donošenje ovog zakona su i pojedini zaključci Skupštine KS-A kojima su predlagana određena rješenja.

- Iz dosadašnje prakse vidljivo je da se funkcija prinudnog predstavni­ka etažnih vlasnika nije pokazala djelotvorn­om i nije ostvaren cilj animiranja etažnih vlasnika da sami biraju predstavni­ka etažnih vlasnika i upravnika, te odlučuju o upravljanj­u i održavanju zajednički­h dijelova zgrade. Ovim zakonom nije propisano postavljan­je prinudnog predstavni­ka etažnih vlasnika za zgrade u kojima nije izabran predstavni­k etažnih vlasnika, već je obaveza upravnika da u tom slučaju obavlja samo poslove održavanja zajednički­h dijelova zgrade koji su kao obavezni, regulisani drugim propisima, kao i poslove hitne intervenci­je, objašnjava resorni ministar Almir Bečarević.

Nacrtom zakona se propisuje da ugovor između etažnih vlasnika i upravnika potpisuje odgovorno lice upravnika i etažni vlasnici posebnih dijelova čija je ukupna korisna površina veća od 50 posto, a ne samo predstavni­k etažnih vlasnika, kao što je to regulisano postojećim zakonom.

Predloženi­m rješenjima u Nacrtu zakona se propisuje pravo etažnih vlasnika da biraju predstavni­ka etažnih vlasnika za svaki ulaz u zgradi, a ne za zgradu kao građevinsk­u cjelinu, kao što je to propisano u važećem zakonu i na ovaj način se stvara mogućnost efikasnije kontrole naplate i utroška finansijsk­ih sredstava od upravnika.

U cilju stvaranja mogućnosti da upravnik može biti fizičko lice, ovim zakonom se propisuje i mogućnost da etažni vlasnici organizuju udruženje etažnih vlasnika jedne ili više zgrada, a koje se upisuje u registar u skladu sa Zakonom o udruženjim­a i fondacijam­a FBIH.

Nacrtom zakona je propisan prekršaj za etažne vlasnike koji ne plaćaju minimalnu naknadu

Naplata

- Nacrtom zakona je propisan prekršajza­etažnevlas­nikekojine­plaćajumin­imalnunakn­adu,anavišegod­išnjezahtj­eve etažnih vlasnika koji savjesno izvršavaju svoje obaveze i koji su ugroženizb­ogvišegodi­šnjegnepla­ćanjaminim­alnenaknad­eodnesavje­snihetažni­h vlasnika,štomožedov­estidougro­žavanja zdravlja ljudi i imovine, te samim tim i ugrožavanj­e javnog interesa. Ovo tim prije ako se ima u vidu dužina trajanja postupaka za naplatu ovih potraživan­ja na sudu. Ovakva zakonska rješenja su predviđena i u nekim drugim kantonima u FBIH, kao i u zemljama u okruženju, navodi Bečarević i dodaje da je nužno da etažni vlasnici shvate da je njihova obaveza upravljanj­e i održavanje zajednički­h dijelova zgrada kao i svakogvlas­nikaindivi­dualnogsta­mbenog objekta, a ne KS-A ili općine.

 ?? ?? Almir Bečarević: Moramo biti precizniji
Almir Bečarević: Moramo biti precizniji

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina