Oslobodjenje

Čovjek kojeg slave u Napoliju

Luciano Spalletti je doveo Napoli do titule šampiona Italije, prve od 1990. godine, pa je iskusni stručnjak jedan od heroja velikog uspjeha

- Piše: JASMIN TAJIĆ

Luciano Spalletti je rođen 7. mart 1959. godine, a njegovo rodno mjesto je grad Certaldo. Djetinjstv­o je proveo u Empliju, gdje je išao u školu i igrao fudbal. Kao mladi veznjak otišao je na probu u Fiorentinu, boravio tamo nekoliko dana, ali nije dobio šansu, pa je potpisao za Castelfior­entino.

Bez uspjeha

Tu je odigrao 50 utakmica, nakon čega prelazi u Entellu (27 nastupa, 2 gola). Od 1986. do 1990. godine igrao je za Speziju, u kojoj je upisao 120 nastupa i postigao sedam pogodaka. Sezonu je proveo u Viareggiju, gdje je u 29 nastupa postigao jedan pogodak. Karijeru je završio u Empoliju, gdje je u 60 nastupa za tri godine postigao tri gola.

Odmah po završetku igračke karijere počeo je trenersku i preuzeo je Empoli, koji je vodio od 1993. do 1998. godine. U samo dvije godine ekipu je iz Serije C odveo u Seriju A, te je privukao pažnju mnogih klubova.

Prva ga je uspjela dovesti Sampdoria, ali nije se Spalletti proslavio. Morao je napustiti klub prije isteka ugovora, jer je Sampa ispala iz elite. Uskoro je preuzeo Veneziju, ali ni tu se nije zadržao dugo, jer uspjeha nije bilo.

Nakon dvije godine bez posla dobio je šansu u Udineseu, ali se tu zadržao samo jednu sezonu, te je preselio u Anconu. Ostvareni ciljevi i dobra igra Ancone, natjerala je čelnike Udinesea da mu daju novu šansu. I nisu se pokajali, jer je u prvoj sezoni Spalletti odveo tim do 5. mjesta. Naredna sezona bila je manje uspješna, osvojeno je 7. mjesto, ali nakon toga slijedi godina iz snova za tim iz Udina. Spalletti je odveo tim u Ligu prvaka, ali je odlučio da neće pristati na produženje ugovora, jer je smatrao da Udinese nema tim za napad na trofeje, a čelnici kluba su to postavili kao cilj.

Od 2005. do 2009. godine uslijedio je Spallettij­ev prvi mandat na klupi Rome. Osvojio je sa svojim timom 5. mjesto, ali je zbog afera namještanj­a utakmica Roma na kraju bila drugoplasi­rana, te je otišla u Ligu šampiona. Na kraju 2006. godine izabran je za trenera godine u Seriji A. Uslijedila su i dva trofeja Kupa Italije, te jedan Superkupa, a na kraju 2007. godine ponovo je bio najbolji trener u Italiji.

Početak sezone 2009/10. bio je neuspješan, pa je Spalletti dobio otkaz u Romi 1. septembra 2009. godine. Tri mjeseca kasnije imenovan je za trenera Zenita iz St. Peterburga, a 16. maja 2010. s ovim klubom je osvojio Kup Rusije, a iste godine stigao je i trofej u šampionatu. Godinu poslije Zenit je odbranio titulu, a 2011. osvojio je i Superkup. Nakon nešto više od četiri godine Spalletti se vratio u Romu. Naslijedio je Rudija Garciju 13. januara 2016. godine, a mjesec poslije doživio je veliki udarac, jer mu se suprotstav­io veliki Francesco Totti. No, izdržao je Spalletti taj udarac, a 30. maja 2017. godine odveo je tim do 2. mjesta na tabeli.

Odstupanje

Deset dana poslije preuzeo je Inter, a uspio je tim vratiti u Ligu šampiona nakon šest godina. No, trofeja nije bilo i dobio je otkaz 30. maja 2019. Bez posla je bio do 29. maja 2021. godine. U prvoj sezoni tim je odveo do 3. mjesta u Seriji A i izborio je plasman u Ligu prvaka, prvi za Inter od 2010. godine. I onda dolazi sezona 2022/23, koja će ostati upisana zlatnim slovima u historiji Napolija. Spalletti se na početku sezone obratio Kalidou Koulibalyj­u, legendarno­m Driesu Mertensu, veznjaku Fabianu Ruizu, te još jednoj klupskoj legendi Insigneu. Mnogi su smatrali da je to velika greška, ali je očito Spalletti znao šta radi. Nakon osvajanja titule uslijedilo je veliko slavlje, a pjevane su pjesme posvećene Spallettij­u. No, prije godinu navijači su tjerali Spallettij­a s klupe Napolitana­ca. Huligani su mu kao zamjenu za njegovo odstupanje nudili njegov automobil ukraden ispred hotela koji mjesec ranije. Na transparen­tu koji su objesili ispred stadiona bio je napisan datum krađe Spallettij­eve Fiat Pande i poruka: “Spalletti, vratit ćemo ti tvoju Pandu... ako odeš!” U potpisu je stajalo “lopovi”. No, sada i u budućnosti Napolitanc­i će slaviti Luciana Spallettij­a.

 ?? / EPA ?? Napravio je fenomenala­n posao
/ EPA Napravio je fenomenala­n posao
 ?? / EPA ?? Uvijek je bio srčan
/ EPA Uvijek je bio srčan

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina